Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt alla kor i EU gå ute

Har du varit på ett betessläpp en vårdag, när gräset blivit grönt? Då vet du hur glada korna blir av att komma ut. Runt om i landet skuttar nu kor ut i hagarna efter den långa vintern inne. Det är resultatet av den svenska lagen, som kräver att alla kor ska få beta ute på sommaren.

Finland har också en liknande lag, men i resten av EU ser det annorlunda ut. I Danmark hoppas sju av tio kor förgäves på att få komma ut. Många står inne året om, andra får gå ut, men bara på en deppig betongplatta.

Vi miljöpartister vill ge alla kor i hela EU samma rätt att beta ute som de svenska. Det är bättre för djuren, för alla som dricker mjölk och för samhället. Konkret kommer vi att driva kravet när det nyvalda EU-parlamentet behandlar den nya djurskyddslagen, som kommer upp den närmsta tiden.

Kor är flockdjur som mår bra av att umgås med varandra. Det sociala samspelet gör djuren lugnare och ökar välbefinnandet. Att de får sin motion ute i hagen ger friskare klövar och färre infektioner, vilket leder till mindre behov av antibiotika och veterinärbehandling.

Svenska kor har också lättare att kalva tack vare ökad rörlighet. Mjölken blir också nyttigare. Studier visar att mjölken från betande kor innehåller mer Omega 3.

Folket i EU bryr sig. Tre av fyra EU-medborgare är beredda att betala för betesbaserad mjölk, enligt en opinionsundersökning. Därför bör Sveriges lagstiftning ses som en efterfrågad innovation som vi ska exportera, för att tillgodose konsumenternas önskemål om mjölk som är schysstare producerad.

25 maj är det EU-val. Då har inte korna rösträtt, men det har du.

Göran Hådén

Tomas Frejarö

Västernorrlands MP-kandidater till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel