Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilar ställer till det i halkan

Annons

Lastbilar har bidragit till trafikkaoset de senaste dagarna. Teorin är att många åkare inte släpper tillräckligt på gasen när det blir halt. Lastbilar som får sladd riskerar att blockera hela vägbanor.

E4 stängdes av helt väster om Nyköping efter en olycka med tre lastbilar på torsdagsmorgonen. Några timmar senare fick trafiken ledas om på E18 mellan Västerås och Köping sedan en lastbil hamnat över vägbanan.

Sedan förra året är det lagkrav på vinterdäck på drivaxeln till tunga fordon. Men något liknade krav för släpen finns inte.

Att ha det runtom är inte någon jätteeffektiv åtgärd. Kravet på vinterdäck på drivhjulen är för att förbättra framkomligheten så att de inte ska fastna i backar och ställa till köer. Säkerhetseffekterna är väldigt små, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket.

Press på åkarna

Patrick Magnusson vid branschorganisationen Sveriges åkeriföretag tycker att man ska fokusera på annat när lastbilar är involverade i olyckor i halkan.

Är det däcken som gör att man går i diket, är det trötta förare eller är det att man kör för snabbt? Pressen på åkarna att hålla utsatta tider är hårdare än någonsin, säger han.

Tingvall håller med.

Föraren har en pressad situation. Kommer han inte fram i tid blir det sanktioner. Därför kör han allt vad det går. Branschen och näringslivet tar inte ansvar för säkerheten.

Mer snö kommer

Under fredagsförmiddagen drar ett nytt snöfallsområde in över södra Sverige, enligt SMHI. Då väntas ännu mer snö än vid det senaste snöfallet.

Trafikverket uppmanar bilister att undvika mindre vägar, eftersom större vägar prioriteras vid snöröjningsarbetet. Som ett exempel var framkomligheten på vägarna till Fjälkestads skola i Kristianstad så pass begränsad under torsdagen att skolan tvingades att stänga.

I Skåne påverkas även tågtrafiken av snövädret och flera tåg är inställda eller reducerade fram till lördag.

Mer läsning

Annons