Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låst läge på klimatmötet

Efter att förhandlingarna närmast stått stilla i 24 timmar gick klimatmötet i Köpenhamn i dag in på sitt näst sista dygn. Stämningen var dyster bland de diplomater som uttalade sig för medier.

Enligt den danska tidningen Berlingske Tidende har det danska ordförandeskapet nu tvingats minska ambitionerna och gett upp att få till stånd ett stort internationellt klimatavtal.

Problemet har hela tiden varit att det här är ett pussel, där varje bit måste läggas samtidigt. Men det krävde att länderna ville göra något ordentligt och det har de inte velat, säger en central placerad källa till tidningen.

Enligt Berlingske Tidende så är det den så kallade G77-gruppen med en rad u-länder och bland annat Kina, Indien och Brasilien som blockerar ordförandeskapets utkast till avtal.

Tidningen skriver att man nu måste rädda de delar som går och försöka få framsteg på isolerade områden och börja se framåt mot nästa klimatförhandling i Mexiko 2010.

Även nyhetsbyrån Ritzau erfar att det danska ordförandeskapet inte kommer att lägga fram något officiellt dansk utkast till klimatavtal, i alla fall under förmiddagen.

Källor bekräftar för Ritzau att det är de fyra stora utvecklingsländerna, Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika, som blockerar att klimatmötet går vidare.

Det finns ett starkt missnöje med ordförandeskapets sätt att arbeta och länderna vill därför inte ställa sig bakom utkastet som skulle vara underlag för fortsatta förhandlingar.

Flera källor förnekar dock för Ritzau att den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen skulle ha kastat in handduken och gett upp att nå ett klimatavtal.

En EU-källa uppger för TT att det förefaller som om danskarna inte kommer fram i konsultationerna för att hitta ett sätt att få fram ett sammanhållet utkast till klimatavtal. Vad det innebär för hela klimatmötets utgång är dock oklart enligt källan.

Kina tror inte längre att det är möjligt att nå ett klimatavtal i Köpenhamn. Enligt en källa vill världens största utsläppsland i stället sikta på en kort politisk deklaration.

En icke namngiven kinesisk diplomat uppgav för Reuters att Kina har meddelat det danska ordförandeskapet att man inte längre tror att det är möjligt att komma överens om ett klimatavtal i Köpenhamn denna vecka. I stället anser kineserna att det bästa är att sikta på en kort politisk deklaration. Diplomatkällan uppgav dock samtidigt att förhandlingarna fortsätter i syfte att nå ett genombrott.

I natt pågick konsultationer om den fortsatta arbetsordningen på mötet. Bakom bråket kring arbetsordningen finns en konflikt om det nuvarande klimatavtalet Kyotoprotokollet, med bindande utsläppsminskningar för i-länderna. U-länderna vill förlänga Kyotoprotokollet, mellan bland andra EU vill ha ett helt nytt avtal som omfattar alla länder, även om inga bindande krav ställs på fattiga länder.

Under dagen ska en lång rad stats- och regeringschefer hålla tal, bland annat Frankrikes president Nicholas Sarkozy, Mexikos president Felipe Calderon, Australiens premiärminister Kevin Rudd och statsminister Fredrik Reinfeldt.

En av få ljuspunkter är att Japan har lovat ställa upp med 19,5 miljarder dollar under 2010-2012 för klimatåtgärder i fattiga länder. Därmed kommer FN:s mål på 30 miljarder dollar sannolikt att nås tillsammans med pengar från EU och USA.