Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låst läge i Katalonien

Annons

En vecka efter det katalanska regionvalet fortsätter förhandlingarna mellan de partier som har en majoritet för självständighet. Läget är låst. Den stora valvinnaren, vänsterradikala ERC, vill inte regera ihop med det största partiet, borgerliga CiU.

Det var CiU som utlyste valet i förtid i ett försök att exploatera den enorma demonstration för självständighet som skedde i Barcelona den 11 september, Kataloniens nationaldag.

Men väljarna i den välmående men samtidigt svårt skuldtyngda regionen straffade CiU som fört en sträng åtstramningspolitik, en följd av den kris Spanien genomlider.

CiU backade från 62 mandat i valet 2010 till 50. I parlamentet, som har 135 platser, skedde en förskjutning åt vänster.

Balansen mellan dem som vill folkomrösta om självständighet och deras motståndare rubbades emellertid knappt alls, de förstnämndas majoritet ökade från 86 till 87.

I veckan har partierna känt på varandra. CiU har erbjudit ERC plats i en stabil regionsregering - de har 71 mandat ihop - som garanterar en folkomröstning inom fyra år och en krispolitik som bibehåller välfärdsstaten.

Men ERC, som i valet ryckte fram till näst största parti, tackar nej. Möjligen kan det långvarigt republikanska vänsterpartiet tänka sig visst samarbete med CiU i parlamentet. Motprestationen är att CiU dels fortsätter driva frågan om folkomröstning för självständighet, dels lossar på åtstramningarna och slår in på en mer social ekonomisk politik.

Mer läsning

Annons