Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låst läge, "ekonomisk avgrund" nära

Annons

Ska USA:s rikaste betala mer i skatt? Frågan polariserar Washingtons politiker som piskade av klockan söker förhandla fram en lösning för att förhindra den "ekonomiska avgrund" som annars inträffar vid årsskiftet.

Efter veckor av psykologiskt förhandlingsspel uppges läget nu vara så låst att president Barack Obamas och kongressens republikanske talman John Boehners medhjälpare inte ens vill tala med varandra.

Tidigare i veckan lämnade Republikanerna ett bud till Vita huset. Det innehöll nedskärningar på totalt 4 600 miljarder dollar, bland annat i de statliga välfärdsprogrammen, och ökade skatteintäkter på 800 miljarder dollar under en tioårsperiod. Men skatteintäkterna skulle främst komma via en ny lagstiftning som täpper till kryphål, inga skattehöjningar fanns i förslaget.

Det fick demokraten Obama att se rött. Han sade snabbt att inget avtal kommer att nås om inte Republikanerna går med på skattehöjningar för landets rikaste två procent. Boehner fick även pisk från de egna konservativa leden, där de ökade skatteintäkterna inte gick hem.

Om ingen uppgörelse nåtts vid årsskiftet löper ett stort antal skattelättnader, som både Obama och företrädaren George W Bush inrättat, ut. Samtidigt träder straff-nedskärningar som härstammar från fjolårets misslyckade förhandlingar om taket i statsskulden i kraft, som bland annat berör försvaret och de sociala välfärdsprogrammen.

Mer läsning

Annons