Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lassen: "Vi känner inte förtroende för landstinget"

Sollefteå kommun har flera skäl att säga nej till den regionbildning som landstinget driver.
– Förtroendefrågan är det allvarligaste, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Sollefteå förbereder en skrivelse till civilminister Ardalan Shekarabi (S) i syfte att bromsa en regionbildning i Västernorrland redan 2017.

I anslutning till landstingets möte i veckan hördes kraftfulla protester mot initiativet bland annat från ledande centerpartister. Det berättade vi i går.

Elisabet Lassen är försiktig med att brevet inte kan skickas förrän kommunfullmäktige har sagt sitt nästa måndag.

Men i sak tvekar hon inte.

– Vi tycker att landstinget borde ha fullt upp med den verksamhet de har ansvar för. Ekonomin blöder ju.

– Och om man ska åderlåta en länsdel som man gör med Ådalen i sitt sjukhusförslag, ska vi då överlämna större ansvar till landstinget? Nej, vi känner inte det förtroendet.

Läs också: Regionutredaren välkomnar lobbyister

– Dessutom är det mycket troligt att länet splittras. Örnsköldsvik är ju förlovade med Umeå och Sundsvall har byggt en region tillsammans med kommuner i Hälsingland. Ska vi då bygga en region som varar i kanske bara tre, fyra år? ifrågasätter Elisabet Lassen.

För femton år sedan fanns långt gångna planer i Västernorrland att bilda ett kommunalt samverkansorgan, KSO, för att göra upp över kommungränserna i regionala frågor.

Projektet stupade i sista stund. Sollefteå sa nej, även då med Elisabet Lassen i spetsen. Man ansåg att Sundsvall fick för stor makt.

Nu upprepas lite av samma mönster, med sjukhusorter som ställs mot varandra.

– Man kan se det så. Men skillnaden är att då hade vi vetorätt. Det har vi inte nu, säger Elisabet Lassen.