Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lässatsning möts med tveksamhet

Annons

Regeringen satsar 15 miljoner kronor på läsfrämjande insatser för barn och unga och 40 miljoner på att digitalisera det svenska filmarvet. Det är ett par av nyheterna i kulturbudgeten för 2014.

Svenska skolelevers läsförmåga har minskat drastiskt de senaste åren. Skolan först - resten sedan, var också det skarpa budskapet från Litteraturutredningen som överlämnade sin tjocka bok till regeringen för ett år sedan. Utbildningsdepartementet satsar under de fyra kommande åren 210 miljoner kronor på att kompetensutveckla framför allt grundskolans svensklärare. Kulturdepartementet väljer att återkomma till frågan i den litteraturproposition som presenteras inom kort.

Det blir fler satsningar där, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

På fritiden

Den konkreta åtgärd som syns i kulturbudgeten är 15 nya miljoner kronor till Statens kulturråd för fler läsfrämjande insatser för barn och unga på fritiden, en satsning som ensam inte räcker särskilt långt, menar de experter TT varit i kontakt med.

15 miljoner är ingenting i ett sådant här sammanhang. Det finns en diskrepans mellan ambitionsnivån, alltså vad man vill uppnå, och vad man är beredd att satsa, säger Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning på Malmö högskola.

Regeringen vill samtidigt styra anslagen till folkhögskolor och studieförbund. I fortsättningen "bör" 30 miljoner kronor vigas till "planerad läsfrämjande verksamhet".

Inget lyft för Kulturarvslyftet

Någon förändring för att sätta fart på det så kallade Kulturarvslyftet blir det dock inte. Hittills har 316 långtidsarbetslösa fått tidsbegränsad anställning för att vårda kulturarvet, mot de 3 200 som regeringen hade tänkt. En broms är den medfinansiering som krävs av kommuner, museer och ideella organisationer och arbetsförmedlingen har föreslagit regeringen att öka deras anslag.

Det handlar inte bara om medfinansiering. Jag är lite förvånad över att inte fler har kommit i gång. Man kan faktiskt lära mycket av dem som har gjort det, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Helt nya pengar - sammanlagt 40 miljoner kronor - avsätts däremot till att digitalisera det svenska filmarvet. Frågan är hur långt det räcker? Jon Wengström, chef för filmarkivet på Filminstitutet, har tidigare sagt det skulle behövas 300 miljoner kronor under tio år.

Någonstans får man väl ändå hejda sig, vi har lagt en jättestark kulturbudget, och jag tror att man är väldigt glad över den satsningen på Svenska Filminstitutet. Det här räcker till minst 500 filmer, säger kulturministern.

Mer läsning

Annons