Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt att "fråga doktorn" – välbesökt arrangemang av diabetesföreningen i Ö-vik

Höstens sista föreläsning som diabetesföreningen bjöd in till hade temat ”fråga doktorn om typ 2 diabetes” och det lockade omkring 70 deltagare. Inbjuden föreläsare var diabeteskonsult och allmänläkare Jörgen Nilsson från Umeå.

Annons
Lars Persson och Maria Nyberg från Diabetesföreningen och diabeteskonsult Jörgen Nilsson.

Typ 2 diabetes ökar och cirka 4 procent av Sveriges befolkning har typ 2. Sjukdomen blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan i hela världen. Många kan bära på anlaget men det kan ta lång tid att utveckla. När man testar blodsockret på fastande mage och värdet är över 7 mmol/l får man diagnosen typ 2. Värdet kan också vara förhöjt och man har så kallade prediabetes. Ungefär 5 procent av befolkningen går från prediabetes till typ 2 diabetes varje år.

Du kan få typ 2 diabetes av olika anledningar. Du har otillräcklig insulinproduktion som beror på att de insulinproducerande betacellerna sviktar, du har insulinresistens och kroppens celler kan inte tillgodogöra sig insulin, du är överviktig, har ett BMI över 35 och har bra insulinproduktion men insulinresistens på grund av övervikt så produktionen blir inte tillräcklig samt åldersrelaterad diabetes på grund av att organen blir sämre.

Jörgen berättade vad det finns för behandlingsalternativ och deras för- och nackdelar. Metformin är kanske den vanligaste medicinen, men det finns andra mediciner som sulfonylurea, insulin, proglitazone. Det finns även några nya på marknaden som DPP4-hämmare samt GLP1-hormon som är en injektion man tar en gång per vecka. Förutom blodsockerreglerande medicin förespråkade Jörgen blodfettsmedicin som den viktigaste medicinen vid typ 2 eftersom det finns en hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vid obehandlad diabetes kan du även drabbas av till exempel stroke och skador i de små kärlen som finns i njurarna, ögonen och fötterna.

Föreläsning om typ 2 diabetes lockade många.

Att motionera är jätteviktigt om du har typ 2 för du får bättre blodsockerkontroll och rekommendationen är 2,5 timme/vecka. Promenader är inte det enda alternativet utan det har visat sig att det är lika effektivt att styrketräna. När det gäller kost visar studier att om man får motivationsråd hos dietist så leder det till ett bättre blodsockervärde.

Efter Jörgens föredrag var det kaffepaus och tid för kloka frågor från de engagerade deltagarna.

Därefter tackade föreningen Jörgen som kom till oss i Ö-vik, oturligt nog i snömodd och halka.

Vi hoppas att minst lika många anmäler sig till nästa föreläsning den 29/1. Då handlar det om hur vi på bästa sätt kan ta hand om våra fötter, vilka skor som är bra och vad man ska tänka på för att undvika problem.

Ulrika Emanuelsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons