Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils-Åke Eklunds julminnen: Spänning på toppnivå

Julen närmar sig med stormsteg. Onekligen kom man på de jultraditioner som vi hade hemma i Gala.

Annons

Förutom allt bök med att slakta grisen och göra i ordning skinka på traditionellt sätt var det inte att bekvämt att köpa allting som det är i dag.

Julgranen var hämtad. Det var bara det att pappa hade en benägenhet att gå till skogen och hugga den när det i princip var julafton, då var den snöig och tinade inne i värmen och det blev blött på golvet. Mamma skällde: "Kan du aldrig hämta den några dygn tidigare så slipper vi slasket på golvet varje år".

Det var hemlighetsmakeri bakom lyckta dörrar när julklapparna skulle lackas in; det var hemligt tills att man öppnade det på julafton. Efter det att tomten gett oss alla julklappar steg spänningen. Vi hade tradition att kasta in julklappar och jaga vederbörande ända hem dit han bodde. Hade han hunnit på bron hade han klarat sig men om inte så tog man honom/henne hem till sig och bjöd på fika, men nog var det en seger att klara sig.

Längre tillbaka var det mina då blivande svågrar och systrar som höll i traditionen att kasta in julklappar. En av mina systrar skulle gå till dem och kasta in. Vi sa att du har ingen chans, dom hugger dig.

Hon var ju ingen proffslöpare men kom på ett trix. Hon hade ett vitt lakan med sig och smög sakta mot dörren där mina blivande mågar bodde. Hon slängde in dom, och la efter henne men plötsligt upphörde spåren. De irrade omkring och kunde inte förstå vart hon tagit vägen och spåren i snön plötsligt tog slut. Då hade hon kastat sig baklänges i snödrivan och dragit det vita lakanet över sig – så dom såg henne inte.

Till sist gav de upp att söka henne och med ett triumferande skratt kom hon hem och gjorde segergest hur hon kunde lura stora starka karlar som var betydligt bättre att springa än henne.

Nils Åke Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons