Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minne av Nils Åke Eklund: Namnbrickan väckte lumparminne

Som brukligt är när man letar efter en sak så hittar man den saken man sökte innan. Detta är nog ett fenomen som knappast någon vetenskapsman kan svara på.

Annons
Namnbrickan som man tvunget ha i det militära. Foto: Nils Åke Eklund

Jag sysslade med att sortera upp i sortimentskåpet där spik, skruvar och fjädrar låg i en röra. Mitt bland det återfann jag min namnbricka då jag var inryckt på I21 Sollefteå för 50 år sedan. Vilka minnen ramlade inte över mig.

Korpral Alexandersson hade ingen övre gräns när han vrålade ut kommandon. Jag tänkte nu går stämbandet av, men icke. Vi var handräckningspersonal (malaj) i vardagligt tal man gjorde inte mer än nödvändigt vi hade ju mat och tak över huvudet på luckan. I det militära fostrade man varandra och det var minsann nyttigt. Det militära är så sakteligen tillbaka och det är bra.

Men det hände roliga saker på I21 och det är ju det man mest minns. En månad innan vi hade muckat kom det kvinnor in på regementet. Snygga fruntimmer som tillhörde blåstjärnor. De skulle lära sig stallet och rykta och sköta hästarna. De bodde i B-kasern mittemot där vi bodde på A-kasern. En furir sa att skulle vi gå till kasernen där fruntimren bodde skulle vi minsann få veta vad skåpet stå. Bäst som vi ligger och slöar efter lunchen kom ett fruntimmer in på vår lucka, hon hade tappat nyckeln till hänglåset. Gentlemän som vi var hjälpte henne och sparkade upp hänglåset. Jag sa till furiren nog är det väl fan att hon får gå in till oss men vi får inte gå dit. Då skrattade han.

Det blev till sist ordning i sortimentskåpet där ett lumparminne plötsligt dök upp i form av min namnbricka.

Nils Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons