Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika av Kurt-Göran Öberg: Vad är det som felar?

Vi är inte gamla 2019, men vi fyrtiotalister har varit med om mycket! Vi betraktar ungarna som springer i en rasande takt som vi själva gjorde till klassrum och aktiviteter. Förr hörde vi hästkärrors knaster mot byvägens gropiga grusstråk och ånglokens pustande visslor. Dagens larm undantränger det förflutna stillsamma som präglades av hövlighet och respekt för det oskrivna. Det som var inpräntat genom generationer av anförvanter vilka lärt sig och hittat sin plats i hierarkin. Nu stimmar det av andra ljud – att uppleva tystnaden är i dag svårfunnet.

Annons
Kurt-Göran Öberg.

Vilsna står vi där grubblande; var det bättre förr?

På det nya årets tröskel råder kaos där den totala oredan härskar, främst i det politiska landskapet. Men även på andra plan skönjer vi självförverkligandets framfart. Unga slår sig fram med kraft där det egna jaget styr framför det pålitliga som tidigare präglat alla till ett gemensamt ansvar.

I backspegeln kan vi se människor som verkat och byggt det vi tillsammans har format under sekler av strapatser. Många är de åldriga händer som förgäves sträcker sig efter den obestridda hjälp som de verkligen är berättigade till. För få är de ”änglar” som finns till hands i det folkvaldas förvaltningsrevir när budgetsanering ges företräde före det medmänskliga; utan hänsyn till löften som regelbundet upprepas då vi i demokratins namn valt dem vi ville tro på.

Det växande mångkulturella samhället spänner som en tvångströja kring beslutsfattarnas bringor, nationalstaten sönderdelas i parallellsamhällen. Samhörigheten raseras och ordet solidaritet bleknar snabbt bort i debatten.

Såsom i en sprucken spegel står vi där och blickar mot vår spegelbild. Kommer våra efterkommande att i sin spegel bli varse något av det många av oss så förtvivlat söker – vad det nu är?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons