Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk djupdykning vid IOGT-möte i Härnösand

LÄSARTEXT
Lars Högberg är en mycket kunnig herre vad gäller bland annat Härnösands spännande historia. Decennier av forskning på bland annat Landsarkivet, biblioteket och ivriga studier i många andra källor har resulterat i en imponerande kunskapsbank. Det är få om ens någon bland de nu levande historikerna som överglänser Lars när det gäller dessa områden.

Annons

Lars har också förmågan att presentera historien på ett intresseväckande och kunnigt sätt. Torra fakta lyser med sin frånvaro.

IOGT/NTO-föreningen i Härnösand har vid några tillfällen lyckats engagera Lars som föreläsare kring den lokala historien. Förra onsdagskvällen var det dags igen. Lokalen blev nära nog fullsatt och intresset var stort. Frågorna och kommentarerna från publiken blev många.

Ämnet denna kväll var Härnösands bebyggelsehistoria samt några intressanta invånare från stadens grundande 1585 och fram till våra dagar.

Tack vare många kartor var det lätt att följa utvecklingen från några sjöbodar från början av 1500-talet vid nuvarande torget och fram mot dagens Öbacka.

Byggnader och borgare i Härnösand var temat vid Lars Högbergs föredrag. Foto Uno Gradin

– Det var Korsmässomarknaden med anor från 1400-talet som orsakade att det grundades en stad på Härnön, berättade Lars.

- Kronans kassa var skral och att beskatta marknader och övrig handel var ett sätt att bättra på ekonomin. Tullportar och ett staket runt hela stadskärnan tvingade handlare och bönder att lätta på pungen.

Gustaf Vasa försökte få handelsmännen i Ångermanland att flytta till Härnön och bygga en stad. De trilskades dock och brydde sig inte om de kungliga påstötningarna. Sonen Johan III lyckades bättre genom att hota med deportering till Livland och Kurland (nuvarande Baltikum) och då började staden byggas om än mycket motvilligt.

Till eländet hör också häxprocesserna. Ett 40-tal kvinnor och även några män befanns skyldiga till resor till Blåkulla och umgänge med självaste djävulen. De blev avrättade och brända på bål 1674 på en plats som finns inom nuvarande stadsdelen Brännan på Härnön.

Det märkliga är att trolldomskommissionen fäste avseende på berättelser från barn som pekade ut kvinnor som häxor. Barnen var ned till fyra års ålder. På Bålberget (numera Häxberget) nära Torsåkers kyrka avrättades och brändes år 1675 ett 70-tal kvinnor efter att ha anklagats för att vara häxor.

Lars Högberg berättade också om de tre förödande bränderna som inom loppet av bara elva år ödelade hela staden. 1710 var första gången staden brann. Den gången var det några bönder som inkvarterade sig i en sjöbod som ställde till eländet. Denna brand har kallats ” Ljuset i flaskan ”.

Andra gången, år 1714, var det några skoltrötta elever i trivialskolan och gymnasiet som tände eld i sin skola. Även då återstod snart bara förkolnade brandrester av det som Härnösandsborna på rekordtid byggt upp.

Tredje gången var det 7 000 ryska soldater och kosacker som i maj 1721 brände och plundrade. Enligt traditionen var det endast ett hus som blev kvar, nämligen den så kallade Rysstugan som nu finns på Murberget.

Det blev ingen målgång för Lars när det gäller bebyggelsehistorien och bemärkta Härnösandsbor. Tiden räckte bara fram till Härnösands storhetstid som stifts, residens- och gymnasiestad i mitten av 1700- talet. Då ärades också Härnösand med titeln ”Norrlands Athen”.

Beslutet blev att arrangerande Ullabella Näsström lovade det blir en fortsättning troligen redan under våren.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons