Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gubbröran" ger liv till Anders Nordströms minne

Läraren, släktforskaren och hembygdsgurun Anders Nordström, nu flyttad till sin himmelska fäbod, tog en gång initiativet till att samla ärrade, inbitna och livserfarna gentlemän i övre tonåren, för att i samtal och berättande ge liv åt gamla Björna socken.

Annons

Arbetsnamnet blev "Gubbröran", alltjämt likt Svenska Akademin samlas regelbundet på torsdagar. Gubbarna träffas numera i Björna församlingshem, för att enligt oskriven agenda analysera och ge liv åt det som var en gång och som inte längre är. Anders, som avslutade jordelivet i december lämnade efter sig sin kärleksförklaring till sin hembygd, som här återges till Anders minne:

Älskade Björna av Anders Nordström

Jag beundrar, ja jag älskar Dina mjukt formade bergsryggar: Gidebergen, Björnalia, Getskallen och Bågaliden med sina Amorbågar. Lätt att bestiga från norr och söder.

Sommartid förför Du mig med Dina glittrande sjöar och inbjudande tjärnar: Ledingsjön, Björnsjön, Bergsjön, men allra mest Västersjön.

Pulsen i mig stiger snabbt, när Gideälvens forsar och fall dånar i Naturen: Gideforsen, Långstrandsforsen, svagast är jag för Gambyforsen.

Dina långsträckta skogar förtrollar mig: Nybyskogen, Ryssjöskogen, Gideskogen, Björnstegan bjuder på allt- berg, skog och vilda djur.

Men min älskade, varför blir du så blyg i januari och februari? Ja, jag förstår: Djupfrusen kärlek gör ont. Men samtidigt finns löfte om månaden majs ljusa nätter. Sommaren är bäst med badsjöar: Storsjön, Movattnet, Trehörningen med varma sandstränder. Där älskar jag Dig min blomma.

Låt oss stanna kvar i Trehörningen. Vi plockar fram mitt kärleksbrev till Dig kära Björna. Vi lägger ut det på de solvarma borden och bänkarna. Jag läser högt för Dig om naturen, människorna, björnamålet och vi övar på rätt uttal: Fo já , visst fo ja vara din elev i kärleksvandringarna. Låt oss gärna gå vilse, aftonkylan leder oss på de rätta stigarna hem till fäboden.

När jag ligger på rygg, ser jag molnen som konstverk segla fram över himlen. Solen sätter guldkant på konstverken – samma sol som på Atlantens alla öar och Frankrikes grönskande vinberg.

Låt solen vandra! Jag slår mig till ro här på fäbodvallen. Älskade Björna, jag ser fram mot varje dag i ditt sällskap”

Gubbröran/Göte Nordmar

Näraskribent

Anders Nordström, stående, vid ett av sina årsmöten med Björna hembygdsförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons