Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarna berättar: Om smittspridningen slår till på allvar ligger jag riktigt risigt till

Artikel 6 av 7
Läsarnas berättelser om coronakrisen
Visa alla artiklar

Jag är 70-plussare, har obotlig cancer i levern och dessutom typ 1-diabetes, varför jag i synnerhet tillhör riskgrupperna för covid-19.

För att eventuellt kunna bromsa cancern har jag sedan oktober 2018 genomgått 34 cellgiftbehandlingar, som även starkt reducerar mitt immunförsvar, varför jag har vant mig vid att inte kunna närvara i stora folksamlingar. Sedan risken för coronaviruset uppstod besöker jag enbart kirurgmottagningen för blodprovstagning samt dagvården för cellgiftbehandling.

Vårt hus är stängt för alla besökare, inklusive barn och barnbarn. Vi håller istället daglig kontakt via digitala medier samt träffar utomhus.

Mat beställer hustrun Siw på nätet, son och svärdotter är behjälpliga med apoteksbesök med mera. Bildahl erbjuder hämtning av vår bil när det nu är dags för service, grannar vill hjälpa till med hämtning av mat, snöskottning etcetera, varför vi klarar oss bra än så länge.

Vi njuter av solen på vår balkong, löser korsord, läser dr Anders Hansens bok Hjärnstark, vars tema är nyttan av motion och träning för kropp och hjärna, varför vi dagligen tar långa promenader i vår underbara natur.

Istället för att besöka offentliga gym tränar jag i vårt hemmagym istället.

Vi läser och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men försöker att minimera tiden framför TV, mobil och surfplatta för att inte drunkna i den massmediala invasionen av information.

I januari skrev jag en insändare i Ordet Fritt med motivet att i den artikeln framförallt berömma vår Akutmottagning i Örnsköldsvik för deras osjälviska arbete under redan då, stundvis ett omänskligt tryck på vårdpersonalen.

Med min cancerdiagnos har jag varit tvungen att åtta gånger besöka akutmottagningen och vid några tillfällen även blivit inlagd på isolerings sal, när immunförsvaret varit så lågt att transfusion av blod och trombocyter varit nödvändigt för att överleva och undvika blodförgiftning. Jag blir därför orolig att den möjligheten blir begränsad även på vårt sjukhus om coronaviruset på allvar slår till. Särskilt orolig och nervös blir jag av all information om risken för bristande skyddsutrustning i landet och de pågående moralisk/etiska diskussionerna om prioritering av patienter beroende på överlevnadsprognos.

Men jag får lita på att sjukvården i Örnsköldsvik fortsatt skall ge mig den allra bästa möjliga vård.

Lars-Gunnar Lundin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel