Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarna berättar: Mitt liv som äldre-äldre i coronans tid

Artikel 7 av 7
Läsarnas berättelser om coronakrisen
Visa alla artiklar

Anteckningsblocket, på vilket jag skriver ner mina matbehov, ligger framme. Yoghurt, smör, fyra apelsiner, ansjovis.

Listan blir längre och längre allt efter som dagarna går. En gång i veckan mejlar jag den till de som ombesörjer mina inköp.

Jag är en äldre-äldre och bör inte vistas ute bland folk. Ja, ute och ute. Jag får vara ute och hålla avstånd till mötande men inte gå runt i affärer och riskera att bli corona-sjuk och kräva intensivvård och respirator. Är man åttiofyra är ju det mesta utslitet och motståndskraften minimal. Dessutom kanske någon yngre behöver respiratorn och då är det riktigt kört för mig om jag blir sjuk.

Corona! Tidningarna är fulla av bilder på viruset som svävar runt med sina sugkoppar. Letar fäste. Vackra att se på och farliga! Dagliga rapporter visar så och så många döda och antalet stiger. Jag vill vara solidarisk och isolerar mig så gott det går men tar mina dagliga promenader. Stavar iväg. Viker undan vid möten. Ser fler glada äldre än vanligt. Känner gemenskap. Vi äldre och äldre-äldre gör så gott vi kan!

Och vi får bra hjälp! Mat inhandlad enligt lista. Fritt hemkörd en gång i veckan. Glada volontärer kommer med biblioteksböcker. Information och råd via media. Jag känner mig omhuldad även om detta delvis är en strategi för att hålla nere kurvan på insjukna som kräver vård! Vi lever i en svår situation och jag glad över den hjälp jag får, över min tillförsikt. Jag läser och sjunger (med Elvis). Lagar god mat. Skriver och ringer mina vänner. Promenerar och hoppas överleva så jag kan träffa min son igen. Emellanåt undrar jag dock hur jag kommer att tänka och fungera långt fram i oktober.

Jag ömmar och känner sorg för alla som drabbats och kommer att drabbas av denna coronans katastrofala och tragiska följder.

Lise-Lotte, 84 år

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel