Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasarettsångarna i Ö-vik firar 55-årsjubileum

Det var 18 personer som möttes på Sundhems restaurang för att fira ett 55-årigt jubileum för Lasarettssångarna. Körens grundare Louise Lindström inledde med att välkomna och läste sen upp namnen på de 70-tal personerna som under åren varit med i kören.

Ulla Wikman som samordnat jubileet hade gjort en frågesport som speglade Lasarettsångarna under 55 år. Genom frågorna påminde deltagarna varandra om händelser under åren som gått. Det hela började med att Louise Lindström som arbetade på en manlig kirurgavdelning tillfrågades av några patienter om hon inte kunde komma och spela och sjunga för dem på avdelningen. Hon gick då till sjukhusets husmor, Märta Svensson och frågade om det var möjligt. Idén fick då sanktion och hon satte i gång. Louise samlade ihop sångare med en kristen bekännelse och som jobbade inom vården till den ekumeniska kören som bildades 1965. Innan alla ombyggnationer på sjukhuset kunde Lasarettssångarna stå i trapphuset och sjunga och patienterna kom då ut från alla avdelningar och tog del av sångerna. ”Vi kan inte låta bli att tala om vad vi sett och hört” var signaturmelodin för gruppen.

Förfrågningar om medverkan kom också från församlingar och Lasarettssångarna deltog med sång och vittnesbörd på olika bönhus och kapell i bygden. 20-årsjubileum firades nere på hotellet i Mjällom. Strax efter detta lade kören ner sin verksamhet.

För tre år sedan gjorde kören comeback. Det kom efter en förfrågan av föreståndaren på LP-kontakten i Pingstkyrkan; kunde inte Louise komma och spela på sitt dragspel och sjunga på deras cafémöte. Åter igen samlade Louise då ihop sina lasarettssångare. Sen dess har Lasarettssångarna medverkat i olika möten vid nio olika tillfällen. Lasarettssångarnas viktigaste uppgift kan sammanfattas i ett citat av grundaren Louise: ”Vi samlas och sjunger därför att vi anser oss ha en viktig uppgift att förmedla budskapet om Jesus”. Citat överensstämmer helt med körens signaturmelodi – ”Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört”.

I avslutningen av jubileumssamlingen lästes det upp ett telegram som inkommit. Det hade kommit från kungliga huvudstan och från Ulla Byström som varit med Lasarettssångarna när de startade.

Jubileet avslutades med kaffe och en jättegod specialgjord tårta med dekalen ”1965- 2020, Lasarettssångarna 55 år”. Det var en trevlig tillställning med alla nostalgiska tillbakablickar.

Margareta Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel