Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs på om förändringar i klimatet

Angående "Trump vinst kräver kraftsamling för klimatet" Ordet fritt 10 november. Oerhört många människor klarar inte av att skilja på väder och klimatförändringar. De påstår att människor är drabbade av klimatförändringar, men drar sedan upp väder. Och dessutom typer av väder som har förekommit i alla tider, utan några trender mot ökning. Torka och intensiva regn är väder, inte klimatförändringar. Modern minnesforskning har visat att minnet är mycket otillförlitligt. Det gäller också om människor i Tanzania, Kenya och Uganda verkligen inbillar sig att torrperioderna har blivit längre och regnen mer intensiva och oförutsägbara. Det har nämligen inte skett. De tre länderna har monsun, vilket innebär att regnen alltid är oförutsägbara och intensiva, när de väl kommer.

Torka har blivit lite ovanligare de senaste årtiondena. En internationell webbenkät som FN nyligen lät genomföra, visar att det påstådda klimathotet är det problem som människor prioriterar lägst. Alla problem med hälsa, miljö och ekonomi rankas högre. Även opinionsundersökningar bara i USA visar att klimathotet ligger långt ner på listan över problem som människor oroar sig för. Klimatforskning ger dessutom allt fler belägg för att växthusgasutsläpp påverkar klimatet ganska litet. Jag begriper helt enkelt inte varför så många skriver insändare om klimatfrågor och har det mesta fel. Varför inte skaffa sig kunskaper före åsikter?

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Lars Kamél

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel