Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lås går före larm när tjuven ska hållas ute

Först handlar det om att hålla tjuven utanför huset. Och om han tagit sig in, se till att han inte kommer ut. Då krävs bra lås.

Annons

Det ska en hel del till för att hindra den inbrottstjuv som bestämt sig för att ta sig in i en bostad. Så länge det finns fönster och dörrar finns också svaga punkter att angripa.

Givetvis är det ännu svårare att hindra tjuven från att försvinna samma väg som han kom in, men det finns användbara tips för husägare som är ute efter att sätta käppar i hjulen för objudna gäster.

– Det är många som har för dåliga lås, säger Sören Lundquist som säljer just lås och larm. Ett byte till något av de mest moderna låsen gör att du försvårar mycket för tjuven.

När det gäller vilken typ av larm man kan installera finns nästan inga begränsningar. Det är ofta upp till plånbokens innehåll var man hamnar på skalan. Det går att få larm som både blinkar och tjuter – och som i sin tur larmar vidare till både väktare och fastighetsägare.

Ändå är det inte larm som Sören Lundquist säljer mest av; det är effektiva lås.

– Du får ett bra larm, med två detektorer och en magnetkontakt, för cirka tiotusen kronor, berättar han. Bra lås till en ytterdörr och en altandörr kostar knappt halva den summan.

Sören Lundquist visar en låsenhet för altandörren. Den är låsbar från insidan, vilket betyder att en ruta måste slås sönder – eller att dörren måste forceras på annat sätt – för att tjuven ska kunna ta sig ut eller in den vägen.

– Låsen finns med handtag även utvändigt, men de går sönder om man tar i när det är låst. Vill man göra det ännu svårare för tjuven så kan man sätta en skena över dörrspringan; den hindrar användande av bräckjärn och skruvmejsel.

Sören Lundquist berättar att tjuvarna hellre ger sig på en dörr som går att bryta upp i stället för att slå sönder ett fönster. Genom en dörr är det lättare att lämna byggnaden.

Annons