Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LAS är livsviktigt – för en säker arbetsmiljö

Klockan är strax efter 7 en grå tisdagsmorgon och jag är på väg in till jobbet som regionalt skyddsombud i Byggnads när telefonen ringer. Jag svarar:

 - Tjenare läget, säger hen, visst är du ombudsman på Byggnads va?

Hen förklarar sedan:

– Så här ligger det till. På väg in till jobbet i morse så såg jag några killar som jobbade på ett tak och jag kunde inte se att det fanns någon ställning på plats runt huset. Jag svarar att såklart åker jag förbi och kollar upp det.

När jag kommer fram till huset så står ett par bilar med företagsnamn parkerade på gatan. Jag tittar upp och ser direkt att det saknas ställning. Hur är det med företaget då? Har dom kollektivavtal?

De har inget avtal, men jag måste ju ändå försöka få de som är på taket att tänka till och fixa ställningen.

Kliver ur bilen och frågar om de inte har material att bygga ett bättre skydd. Svaret jag får är lite skrämmande. Företagaren och deras arbetsgivare har sagt till sina killar att ställningen är så bra som den kan bli. "Vi fick ju jobbet för att vi var billigast och då har vi inte råd att hyra en ställning av bättre kvalitet", menade företagaren.

Jag undrar om arbetsmiljöverket har någon inspektör på plats i stan? Inspektörerna brukar ha fullt upp och bevakningsområdet är stort. När jag ringer svara min kontakt på verket. Som tur är kan hen ta uppdraget samma dag och lägger ett stopp för arbete på taket.

Inspektörer kan också lägga en sanktionsavgift på företaget för brott mot arbetsmiljölagen, en ny laglig möjlighet. Hade detta kunna undvikas? Ja självklart, om företaget haft ”rätt kompetens” och att beställaren kollat upp företagets status i förväg.

Vi behöver öka resurserna till Arbetsmiljöverket men även öka befogenheterna för våra regionala skyddsombud att kunna agera på alla arbetsplatser, även där inte kollektivavtal finns.

Socialdemokraterna vill, till skillnad från Alliansen, öka anslagen till Arbetsmiljöverket så de kan anställa fler inspektörer men även öka de lokala regionala skyddsombudens befogenheter. Vi måste ha en nollvision vad gäller dödsolyckor på våra arbetsplatser.

Jag ser även en fara med alla de förslag till försämringar som Alliansen, med stöd av SD, vill göra med LAS. Till exempel att kunna undanta fler från turordningsreglerna.

Vad händer då med ett obekvämt skyddsombud som ställer krav på sin arbetsgivare att förbättra arbetsmiljön för sina kamrater på bygget?

Kan hen en dag sakna den ”kompetens” som behövs på företaget och bli bortplockad?

Den 9 september är det val. Om vi ska minska arbetsmiljöriskerna behöver vi en regering som lyssnar på våra krav. Läs på vilket parti som står på arbetarnas sida!

LAS är inte bara en trygghet för de som jobbat längre och är äldre. Den skyddar även våra fackligt förtroendevalda som ställer krav på förbättringar och vågar stå upp för sina arbetskamrater.

Den 9 september är det val. Om vi ska minska arbetsmiljöriskerna behöver vi en regering som lyssnar på våra krav. Läs på vilket parti som står på arbetarnas sida!

Peter Björklund,

RSO Byggnads Mellannorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel