Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larsson måste ha dispens från Uefa

Visst kan Henrik Larsson bli förbundskapten.

Men inte nu.

Såvida han inte placeras i en gräddfil och får dispens.

Den svenska tränarutbildningen är numera anpassad till det europeiska fotbollsförbundets (Uefa) krav.

Problemet med Henrik är att han inte har någon utbildning alls, säger tränarutbildaren Håkan Ericson på fotbollsförbundet.

Uefa kräver redan i dag en fullbordad eller påbörjad pro-licens för den som tränar ett lag i någon av de europeiska cuperna.

För förbundskaptener är kravet inte lika hårt. Inte än.

Från och med säsongen 2010/2011 måste även de ha påbörjat en pro-licens. För svensk del betyder det 2010. Först 2011 skulle Henrik rent hypotetiskt ha hunnit börja på det steget i utbildningen, säger Ericson.

Tre steg

För att Larsson ska kunna jobba som förbundskapten måste han söka och få dispens av Uefas tekniska kommitté där skotten Andy Roxburgh leder arbetet.

Med nuvarande regler kan inte vi ge dispens. Det kan bara Uefa göra. Jag kan inte uttala mig om enskilda, men jag vet att kraven hela tiden skärps. Förr kunde man låta en outbildad få dispens just för att han inte skulle gå miste om ett jobb.

Enligt Ericson är det regler som gäller inom hela Uefa. Utbildningen sker i huvudsak i tre steg: bas, avancerad och proffs.

Kan ta tre år

TT: Finns det inga möjligheter att en erfaren spelare som Larsson kan snabba på utbildningen?

I höst har vi en komprimerad baskurs för just elitspelare för att de ska slippa gå med rena nybörjare. 30 procent av kursinnehållet är bortplockat. Den avancerade kursen löper över ett kalenderår och innehåller 17 utbildningsdagar. Hypotetiskt skulle Henrik kunna ta sin pro-licens om drygt tre år, säger Håkan Ericson.

Redan från och med säsongen 2011 måste allsvenska tränare ha klarat av alla stegen i tränarutbildningen. I superettan kommer samma krav att gälla från 2014.

Det är inte klubbat ännu, men så kommer det troligen att bli, säger Håkan Ericson till TT.