Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars är Sveriges vanligaste pappa

Annons

Lars är långt ifrån ensam. Han är Sveriges vanligaste pappa.

Och utgör över tre procent av de över 2,3 miljoner fäder som kan firas på fars dag nu på söndag.

Vid årsskiftet fanns det hela 73 571 pappor i Sverige som hette Lars, enligt SCB:s senaste siffror. Han kommer långt före tvåan Anders på 57 712.

Bland dem som blivit pappor det senaste året är det vanligast att heta Johan. Vanligast är det även att pappor har två barn, vilket gäller nästan hälften av alla Sveriges pappor.

Den mest jämställda pappan finns i Västerbotten. Närmare bestämt i Vindelns kommun. I alla fall om man ser till fördelningen av vab-dagar (vård av barn).

Där delar nämligen pappor och mammor precis lika, enligt siffror från Försäkringskassan. Näst högst hamnar Vara och Mullsjö kommuner med 45 procent för papporna.

Men dit har Haparanda och Eda långt kvar. Med 29 procents pappa-vabbande hamnar de längst ner på jämställdhetslistan.

"Femton procent av landets kommuner kan under den senaste tolvmånadersperioden uppvisa ett jämställt uttag av vab", säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Myndigheten anser att uttaget är jämställt om pappornas andel ligger mellan 40 och 60 procent. Snittet i landet på 37 procent faller alltså utanför det.

Mer läsning

Annons