Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmrapport som förbluffar politiker

Primärvårdens andel minskar och sjukhusvårdens ökar i Västernorrland. Det visar en ny rapport. Något som förvånar Hans Hedlund (C), landstingsstyrelsens vice ordförande och kan leda till nya diskussioner om hur många sjukhus det ska finnas i Västernorrland.

Annons

Sveriges läkarförbunds har i en rapport visat att primärvårdens andel av landstinget Västernorrlands nettokostnader för hälso- och sjukvården minskat med 23 procent under 2002–2012, vilket är överlägset mest i landet. Om man i stället tittar på hur många kronor per invånare som länet använder för somatisk vård på sjukhusen så hamnar Västernorrland uppe i toppen på en fjärdeplacering.

Har länet för höga kostnader för sjukhusvården?

– Jo, så är det, men vi har ett program för att stoppa de kraftiga kostnadsökningarna, säger Hans Hedlund.

Beror de höga kostnaderna på att Västernorrland har för många sjuhus?

– Ja, det kan man alltid diskutera, men nu när hela Sundsvall är fullbelagt och man måste skicka folk till Sollefteå är det svårt att säga att det är orsaken, säger Hans Hedlund.

Ingeborg Wiksten (FP), ordförande i Folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden (FPT-nämnden), menar att rapporten även visar att länet är bra på att låta sjuksköterskor och sjukgymnaster avlasta läkarna.

Men behöver man föra över resurser från sjukhusen till primärvården?

– Ja, det tror jag absolut, för vi har för lite pengar i primärvården, säger Wiksten.

Per-Arne Frisk (S), ledamot i FPT-nämnden, tycker inte det är bra att primärvården brandskattats under en lång tid. Samtidigt tycker han det är svårt att svara på om de höga kostnader för sjukhusen äter upp resurser för hälsocentralerna.

– Nu kommer du in på ett väldigt känsligt område. Vi har ju samma påse pengar att röra oss med och den ska vi fördela. Och ökar vi på primärvården blir det mindre till den somatiska vården, eller tvärtom. Det är ju en matematisk självklarhet, säger Per-Arne Frisk.