Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om sjunkande livboj avfärdades

Annons

Redan förra vintern slog det svenska rederiet Svitzer larm om livbojar som inte flöt.

Naturligtvis så önskar man att man tryckt på hårdare. Det är ju svårt att förstå hur det har kunnat gå så långt, säger Morgan Lexberg, säkerhetschef på Svitzer, till Sveriges Radios Ekot.

Under en övning upptäckte Svitzer att livbojarna var fyllda med vatten och flöt dåligt. Då kontaktades leverantören i Danmark, som vidarebefordrade informationen till den italienska tillverkaren. Därifrån kom beskedet att det rörde sig om ett handhavandefel.

Ekot har varit i kontakt med den danska leverantören, som uppger att den i februari var så säker på att livbojarna förstörts genom yttre påverkan att den aldrig skulle kunna ha tänkt sig felkonstruktion som ett alternativ.

Problemen blev kända för några veckor sedan. Totalt misstänks livbojar från åtta märken vara felkonstruerade. Frågan utreds av EU-kommissionens avdelning för sjösäkerhet, som inte vill uppge vilka märken det handlar om.