Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om kemikalier i dricksvattnet

Annons

Svenskt dricksvatten kan innehålla farliga kemikalier som påverkar kroppens inre organ. Bakom larmet står Livsmedelsverket som nu bett kommunerna att mäta kemikaliehalterna i vattnet.

Dricksvattnet i flera svenska kommuner kan innehålla för höga halter av perflourerade alkylsyror som i djurförsök har visat sig vara skadliga för kroppen, bland annat genom att påverka reproduktionsförmågan, immunförsvaret och ge leverskador, skriver Dagens Nyheter. Kemikalierna leder inte till akut förgiftning, utan kan i stället innebära en långsiktig hälsorisk eftersom de lagras i blodet i upp till fem år.

Bakom larmet står Livsmedelsverket som därför ber landets kommuner att redovisa om halterna i dricksvattnet befinner sig inom de tillåtna värdena, men går inte ut med en avrådan från att fortsätta dricka kranvatten som ännu inte testats.

Jag vill vara tydlig och säga att jag vill inte att människor ska bli jätterädda, snarare att kommunerna ska bli bekymrade och kontrollera att medborgarna inte fortsätter att få i sig detta ämne, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till TT.

Kemikalierna har upptäckts i dricksvattentäkter i Ronneby, Botkyrka och Uppsala, och kommer sannolikt från brandskum som under tidigare år använts på brandövningsplatser.

Mer läsning

Annons