Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm efter kränkningar i skolan

Annons

En sjuåring blev fastbunden av en lärare. En sexårig flicka fick byxorna neddragna och förnedrades av två pojkar.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler och Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman slår larm om flera allvarliga incidenter på skolor anmälts senaste veckorna.

Begler och Dyrefors Grufman skriver på DN Debatt att skolor regelbundet negligerar eller förminskar allvarliga kränkningar.

Bland de anmälningar som Skolinspektionen fått in finns fler allvarliga händelser. En gäller en sjuårig pojke som bands fast med ett hopprep i skogen. Sedan blev han slagen med knytnävsslag mot ansikte och huvud.

En annan handlar om en sexårig flicka som blev fasthållen på marken av en pojke, samtidigt som en andra pojke drog av henne byxorna och förnedrade henne.

Skolinspektionens generaldirektör och Barn-och elevombudet beskriver dagens situation oacceptabel och riktar en stark uppmaning till alla vuxna om att vara uppmärksamma och förhindra kränkningar av barn.

En av incidenterna som lyfts fram handlar om en lärare som bundit fast en elev.

Jag uttalar mig vanligen inte om enskilda fall men jag kan konstatera att här har läraren blivit frikänd. Allt från våld till trakasserier i skolan är hela samhällets ansvar och inte en enskild elevs eller lärares, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Även Sirén pekar på få vuxna i skolan.

Vi har en anorektisk organisation i den svenska skolan. Jag kan inte nog understryka det förebyggande arbetet mot mobbning och i dag finns det för få ögon och öron i skolan som kan lyssna och se vad som händer, säger Sirén.

Situationen gör att lärare ibland måste välja mellan det som händer på skolgården och barnen i klassrummet.

Det är inte rätt mot någon. Vi måste kunna ha en organisation som tar hand om barn både i vanliga verksamheten och akuta skeenden, säger Sirén.

Kattis Ahlström, generalsekreterare för Bris, är inte förvånad över situationen som Skolinspektionen och Barn-och elevombudet beskriver. Nästan alla barn som hör av sig till Bris pratar om skolan på något sätt.

Det är barnens miljö. Man pratar om nolltolerans mot mobbning, barn som kränker barn är en verklighet som finns men vi kan inte göra det till ett barnansvar. Problemet ligger hos oss vuxna och att vuxna kränker barn är fullkomligt oacceptabelt, säger hon till TT.

Ahlström menar att man borde ta ett nytt grepp om problemen och sätta vuxnas ansvar i det främsta rummet.

Vuxna måste vara råmodeller, visa hur man gör. Jag tror man behöver se över lärarrollen och förstå vad det innebär att vara lärare. Vuxentätheten i skolorna måste ses över, och man borde göra en ännu mer strikt lagstiftning kring vilken miljö det är rimligt att ett barn har när det befinner sig i skolan.

Mer läsning

Annons