Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas Riksförbund: "Efter 25 år av misslyckad kommunalisering – staten behöver ta ansvar för skolan"

I slutet av mars släppte finansdepartementets expertorgan ESO en rapport om New Public Management i välfärdssektorn.

Man lyfte särskilt fram skolan som hårt drabbad, där långtgående decentralisering i kombination med en övertro på marknadsstyrning fått allvarliga konsekvenser för kunskapsresultat och likvärdighet.

Lärarnas Riksförbund varnade för konsekvenserna redan 1989 då staten fattade beslut om att backa från skolan och lämna över till kommunerna. 1991 drevs kommunaliseringen trots allt igenom och därefter följde friskolereform och valfrihetsreform.

Skolan splittrades, läraryrkets status sjönk, pedagogiska irrläror med fokus på individualisering (tydligt marknadstänkande) släpptes in i klassrummen och detta fick tydliga negativa effekter på resultaten.

Vi ser nu en utveckling där staten allt mer tar tillbaka ansvaret, dock inte helhjärtat. Det handlar om statliga satsningar på karriärtjänster för lärare, statligt finansierat lärarlönelyft, och omfattande statliga fortbildningsprogram.

■■ För fler insändare, klicka här.

Detta är sådant skolans huvudmän egentligen har fått i uppdrag att klara av, men misslyckats med. Den positiva trenden med ökat statligt ansvarstagande måste fortsätta, för elevernas skull. Det är nämligen det saken egentligen handlar om.

Vi måste få rätt förutsättningar att rusta alla elever inför framtiden, vilket konkret innebär att varje elev måste kunna prestera bra i skolan – oavsett var han eller hon bor, kommer ifrån eller har för intressen eller fallenheter. Då måste det vara ordning och reda både i klassrummen, i skolpolitiken och i ansvarsfördelningen.

Skolpolitiken måste de kommande åren samlas kring ett nationellt och konsekvent skoluppdrag. Det innebär att staten måste ta ett helhetsgrepp på finansiering och resursfördelning, både för offentliga och fristående skolor.

Det handlar också om att de skolor som i dag är kommunala behöver ett nytt modernt statligt huvudmannaskap. Lärare och rektorer måste få stor frihet att utforma undervisning och pedagogiskt ledarskap, utifrån det statliga uppdraget.

Det behövs vare sig kommunpolitiker eller kommunhustjänstemän i den processen.

Sverige behöver renodla ansvarsfördelningen och befria kommunpolitikerna och kommunhustjänstemännen från skolan.

Åsa Elfving

Ordförande Lärarnas Riksförbund, Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel