Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet är inte nöjd med budget

Lärarförbundet i Örnsköldsvik reserverar sig mot bildningsnämndens budget.
– Budgeten är inte tillräcklig om man vill profilera sig som en offensiv kommun, säger vice ordföranden Roger Sandström.

Lärarförbundet är nöjd med att politikerna vill satsa på skolan. Mindre nöjd är man med den budget som bildningsnämnden nu lägger.

På sin hemsida skriver de: "20-25 miljoner kan låta mycket men faktum är att det inte motsvarar en ökning av förvaltningsbudgeten med mer än 2.76 procent, alltså bara strax över inflationsmålet."

– Vi kan inte acceptera en budget som ligger i bakvattnet av andra kommuner, som är offensiva. Ska vi ligga i topp krävs det mycket mer, säger Roger Sandström.

Som ÖA beskrivit många gånger har facken identifierat flera problem i Örnsköldsviks skolvärld. Lärarbrist, vikariebrist, dåliga löner, ökande sjukskrivningar och sämre skolresultat bland annat.

– Det handlar hela tiden om brandsläckning och att skjuta problemen framför sig. Med den här budgeten fortsätter det i den takten.

Förbundet har förklarat sig oeniga med arbetsgivaren och lämnat en bilaga till protokollet som ska delges bildningsnämndens politiker, där de reserverar sig utifrån följande:

* Inte tillräcklig budget för att nå ökad måluppfyllelse.

* Det ska tydligt framgå i budgeten att det aktivt arbetas med att kraftigt minska de höga och ökande sjukskrivningstalen.

* För att bli bland de bästa skolkommunerna 2020 krävs det en genomlysning av verksamheten i sin helhet.

– Vi vill ge tydliga signaler till bildningsnämnden och att det fortplantar sig till fullmäktige. Politikerna måste börja bli varse om hur situationen är. Vi ser oss som en profession och som profession har vi ett ansvar för skolutveckling. Därför agerar vi, säger Roger Sandström.