Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare pressas sätta höga betyg

Annons

Både fackliga ombud och lärare vid friskolegruppen Mikael Elias-gymnasierna berättar om hur de pressats av rektorerna att höja elevers betyg sedan elever och deras föräldrar klagat.

Oacceptabelt, säger Skolinspektionen.

Enligt Svenska Dagbladet ska en rektor försökt förmå en språklärare att höja betygen och sagt:

"Sex elever. Det är 600 000 kronor-det måste du förstå".

Ombuden och lärarna vågar inte gå ut med sina namn.

Mikael Elias-gymnasierna finns på nio orter i Sverige och är en del av friskolekoncernen Academedia. Där känns bilden inte igen.

"Vi behöver inte ha den här typen av värderingar i vår verksamhet eftersom vi har ett ganska bra söktryck till våra skolor", säger Carina Hall, ansvarig för Mikael Elias-skolorna på Academedia, till tidningen.

Skolinspektionen ser kritiskt på de uppgifter som framkommit.

Att en rektor tar över betygssättningen är generellt sett inte acceptabelt eller tillåtet, säger Peter Ekborg, biträdande generaldirektör. Om uppgifterna stämmer är det djupt beklagligt att eleverna inte får en rättssäker bedömning i betygssättningen. Det är en av grundpelarna i systemet.

Hur Skolinspektionen ska agera i just detta fall är Peter Ekborg försiktig med att uttala sig om.

Helt klart kommer vi att ta en diskussion om hur vi ska agera men var den kommer att sluta är för tidigt att uttala sig om.

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, säger att uppgifterna svärtar friskolebranschens rykte.

Vi kan inte ha en sådan här situation, säger hon och efterfrågar återigen en meddelarfrihet för lärare vid friskolor.

Just meddelarfriheten gäller generellt inte inom privat verksamhet som friskolor. Academedia har dock självmant valt att införa detta - något Carina Hall, ansvarig för Mikael Elias-skolorna, påpekar i en intervju med SvD.

Uppenbarligen delas inte den åsikten av de lärare som tvingar sig vara anonyma. Det är skälet till att vi drivit så hårt att meddelarfriheten ska regleras i lagverket. Det måste vara likadana regelverk för fristående skolor som kommunala skolor, säger Sirén.

TT: Vad anser du om uppgifterna att rektorer ska ha tagit över betygsättningen?

Det är självklart moraliskt fel och förkastligt. För det första får du en rättvisa som sätts helt ur spel. Den andra aspekten är att betygen är en kvalitetsmätare för skolan och den raseras.

Mer läsning

Annons