Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär sig självhushållning

Intresset för självhushåll och ekologiskt boende är större än någonsin.

Det berättar biologen och läraren Monika Sundström på Hola Folkhögskola.

– Kursen i "Ekobruk" är lyckad och vi har elever från hela landet, säger hon.

Normalt har man skolan tre år tillbaka en ettårig deltidskurs på samma tema, som genomfös på distans. Men efterfrågan på en koncentrerad kurs sommartid har varit stort och nu är den också verklighet.

– Vi har en veckas "smaka på"-utbildning i ekobruk, med deltagare från Malmö i söder till Kiruna i norr. De har även blandad bakgrund och ålder, flera är lärare, andra konstnärer, studenter eller pensionärer.

Det är Monika Sundström som tillsammans med kollegan Linda Ellgaard Nordström genomför utbildning för de drygt 20 deltagarna. Kursen håller till hemma hos Monika, som har stor egen erfarenhet av ekologisk självhushållning.

I måndags tittade man på hantering av får och höns. Tisdagen innehöll sådant som att beskära äppelträd och bärbuskar.

I onsdags var det dags att diskutera allemansrätten och möjligheterna att ta tillvara åå¨det skogen ger.

När Tidningen Ångermanland besökte utbildningen jobbade man med flera teman, att syra grönsaker, hur en biodling fungerar och förvaring av olika produkter, exempelvis i en jordkällare och hur den då bör vara konstruerad.

– Under fredagen blir det praktiska momentet att lära sig vad man ska titta på när man letar äldre hus på landet.

Monika Sundström berättar också att man lär av varandra genom att hela tiden föra konstruktiva diskussioner.

– Det här är inte en kurs för entreprenörer utan en utbildning för sådana som vill använda kunskaperna för sin egen självhushållning privat