Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantbrukare chockades: Gunnar upptäckte att lodjur rivit nästan alla hans får

Nio får dödades av lodjur i Fiskja, Kramfors, natten mot måndag.
– Det är väldigt jobbigt. När man inte har så många djur blir man desto mer fäst vid dem, säger ägaren och lantbrukaren Gunnar Strömqvist.

Klockan halv åtta på morgonen skulle Gunnar Strömqvist rasta sin systers hund i hennes trädgård. Bara ett stenkast bort, på sin egen mark, låg ett får på marken.

– Jag gick dit och såg att det var rivet, men tänkte att det kanske bara var detta enda som dödats.

Men när han körde runt på markerna med en fyrhjuling stod det snart klart att mer hade hänt.

– Jag såg genom dimman tre djur som låg på marken och ett nere i bäcken.

Till slut var det nio dödade får plus skadade och chockade djur.

– Får hamnar lätt i panik och jag kan tänka mig hur de kände det när de blev jagade.

Ett skadat djur flydde när Gunnar Strömqvist försökte avliva det med slaktmask. Jägare fick kallas in för att skjuta fåret. Ett par andra av tamdjuren stod som paralyserade och andades tungt.

Det var på måndagen oklart hur många av Gunnar Strömqvists djur, totalt runt dussinet, som skulle klara sig. Troligen var det nödvändigt att avliva ytterligare någon eller några.

– De här djuren har jag inte för köttet utan som naturvårdare. När det är så pass få har man en speciell relation till dem.

För omkring tio år sedan fick Gunnar Strömqvist ett par får rivna av en älghund. Djuren skadades så att de måste avlivas. Den här gången var det rovdjur som rivit fåren. Det innebär att Gunnar Strömqvist kan räkna med ersättning från staten för sin förlust.

– Man ser att det är lodjur som har dödat fåren. Det har bitit mot struparna, berättade Urban Östman, naturbevakare vid länsstyrelsen, som besiktade de rivna djuren.

Någon risk för Gunnar Strömqvists kalvar är det dock inte då lodjur inte ger sig på dessa förklarar Urban Östman.

För Gunnar Strömqvist återstod efter besiktningen bara det mödosamma arbetet att börja samla ihop kropparna och ordna så att de fraktas bort.

För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.