Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen svarar på Helgumskritiken

Länsstyrelsen känner inte igen sig i kritiken från Helgum mot Kommunbränsles återställningsplaner för Norrmossaflon.

- Enligt vår bedömning har alla berörda markägare haft goda möjligheter att framföra sina synpunkter på efterbehandlingen, säger Lars-Ola Norén, chef för länsstyrelsens naturvårdssektion.

I ett överklagande av beslutet har flera markägare i Helgum påstått att de inte haft möjligheter att lämna sina synpunkter samt att Kommunbränsle inte tänker göra något åt det igenväxta Mosjön.

- Jag kan förstå att det ligger nära till hands att tro att torvbrytningen är orsaken till igenväxningen. Det var också därför som länsstyrelsen lät KBAB utföra en undersökning, säger Norén.

Den första undersökningen underkändes av länsstyrelsen, eftersom den var allt för knapphändig. Då fick Sveco Viak i uppdrag att göra en undersökning.

- Resultatet, som grundades på sedimentprövningar i sjön och mångåriga prover av närsalter i Gröningsåns vatten, som rinner från Norrmossaflon, kan knappast ifrågasättas, tycker Norén.


Läs mer i onsdagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68