Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen satsar 17 miljoner på att underlätta besök

Västernorrlands enda nationalpark, Skuleskogen, ska bli mer lättillgänglig. De nuvarande två entréerna till nationalparken i norr och söder får ett nytt och mer modernt utseende. Dessutom byggs en helt ny väg och inkörsport till skogsområdet från E4 i väster.

Upprustningen kostar 17 miljoner kronor och projektet innehåller en rad olika insatser. Just nu byggs till exempel en ny vändslinga och parkering i form av en enorm terrassering kantad av en vacker stenmur vid entrén i Käl. Där ska det bli möjligt att ta sig fram med stora bussar.

Från den nya vändslingan och parkeringen blir det dessutom en imponerande utsikt över havet. Det gör också att besökarna kan ta sig ungefär 1,5 kilometer närmare nationalparkens kärnområde än tidigare.

- Dessutom finns numer en handikappanpassad väg ända ner till stranden vid Kälaviken, säger skogsbiologen Johan Ubel som ansvarar för projektet.

Parallellt med de nya infarterna görs också delar av leden från Kälaviken upp till Slåttdalsskrevan om.

Vid alla tre entréer blir det också nya serviceanläggningar med grillmöjligheter och rastplats under tak.

Den nya infarten från E4 utgår från vändplatsen vid den lilla tjärnen nästan precis på kommungränsen mellan Kramfors och Örnsköldsvik. Därifrån ska man med bil kunna ta sig fram till Nylandsruten. Sista delen blir det möjligt att ta sig med rullstol ända ut på bergskanten med en utsiktsplattform.

Den ungefär 2,5 kilometer långa vägen ska länsstyrelsen enligt planerna också försöka hålla öppen vintertid, eftersom den ger mycket bra möjligheter att ta sig direkt ut i nationalparken med turskidor.

Meningen är att den nya västra entrén ska invigas nästa år och hela projektet ska vara klart i slutet av 2010.


Läs mer i torsdagens TÅANDERS LIDÉN
070-316 84 92