Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen om regionfrågan: Mer information till medborgarna – sedan folkomröstning

Länsstyrelsen i Västernorrland vill att frågan om regionbildning avgörs i en folkomröstning.
– Det är en stor förändring som kommer att påverka människors vardag och det är därför viktigt att regionreformen förankras bland medborgarna, säger länsrådet Sten-Olov Altin, till SVT Västernorrland.

Då regionfrågan har så stor inverkan på människors vardag bör medborgarna få mer information om konsekvenserna, anser Sten-Olov Altin. För att sedan kunna ta ställning till den i en folkomröstning.

– Jag ser inga omedelbara fördelar med storregioner och man kommer dessutom att ställas inför stora problem när fyra län och landsting ska samordnas, säger länsrådet i Västernorrland, Sten-Olov Altin till SVT Västernorrland.

Han få sällskap i sina åsikter av Jörgen Berglund, oppositionsråd (M) i Sundsvall.

– Förra gången Sverige genomförde en regionreform av den här digniteten var för nära 400 år sedan. Då tillfrågades inte folket. Den här gången bör medborgarna få väga alternativen mot varandra och ta ställning, säger Berglund till SVT Västernorrland.

Till att samordna förhandlingar mellan län, landsting och kommuner som nu inleds föreslås Norrlandstingens regionförbund. Sedan indelningskommittén föreslå hur fyra länsstyrelser ska bli en och ort för ny residensstad. Tidsaspekten tills att det ska ske är satt till drygt tre månader.

Brådskan att regionbildningen ska verkställas från 2019 får kritik och man ser att en folkomröstning skulle försena projektet betydligt.

– Det måste få ta den tid som krävs. Att genomföra den här genomgående förändringen av samhällets organisation utan att medborgarna får tillräcklig information vore ett felgrepp, säger Jörgen Berglund till SVT Västernorrland.