Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsmuseet beklagar tvisten om arvet

- Det här är juridik och därför är det ingen mening att spekulera om hur det blir i framtiden.

Länsmuseets chef Bengt Edgren beklagar den uppkomna tvisten om Bengt Lindströms tavlor som har skänkts till museet.

Det bokförda värdet på tavlorna som skänktes till museet av Bengt Lindström AB uppgår till minst 30 miljoner kronor. Tavlorna som föreställer asagudarna hänger i Lindströmrummet i Länsmuseet. De är ett av de mest omtyckta besöksmålen i museets samlingar, visar en nyligen gjord enkätundersökning.

- Det är beklagligt att hans gärning ska uppmärksammas för att det blir bråk om hans arv, säger Bengt Edgren.

Donationen till Länsmuseet omfattar också 100 grafiska blad och i överrenskommelsen med Lindströms förvaltare ska tavlorna hänga i två år på museet i Härnösand.

Därefter är det tänkt att samlingen ska visas på andra institutioner runt om i landet. I sommar ska de visas på Grönsö slott i Mälaren.

Bengt Edgren lägger inga egna värderingar i den konflikt som nu uppstått mellan arvingarna och förvaltaren.

- Vi avvaktar och ser vad som händer. Det är inget som vi kan påverka. Det enda vi vet är att samlingen har tagits emot oerhört väl. Vi har gjort en besöksenkät och ett av de mest positiva omdömena är kommentarerna till lindströmrummet. Det har vi svart och vitt på, säger Edgren.Läs mer i lördagens TÅ.OLA THELBERG
070-218 31 09