Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsiktiga avsiktsförklaringar ger lönsammare investeringar

Många kommunala fastigheter sköts av det egna bostadsbolaget Solatum.
Nu anser Västra Initiativet att kommunen bör ge Solatum möjlighet att sköta och underhålla dessa fastigheter på ett optimalt sätt genom att ge dem uppgifter på hur länge, i minsta fall, man avser att bruka fastigheterna.

Det skriver Västra Initiativet i en motion till kommunfullmäktige i Sollefteå.

Partiet anser att korta hyresavtal ger små möjligheter att göra kloka investeringar och som ett exempel på detta lyfter de fram Vallänge servicehus.

Läs också: Nyanlända får pratikplatser på Eon i Sollefteå

I motionen skriver de:

"Hyresavtalen har historiskt var för sig inte medgett några större investeringar och i Solatums investeringsplan noteras "eventuell försäljning" vid varje hyreskontrakts utgång. Under många har man underlåtit att göra de reparationer som långsiktigt hade varit lönsamma."

Läs också: Moforsenbrons stängning hotar lokalt jordbruk: "Det kostar pengar och tar tid"

Västra Initiativet lyfter därefter i motionen fram flera exempel på insatser, som om de hade åtgärdats då behoven identifierades, hade betalat sig själva i dag.

Nu föreslår Västra Initiativet till kommunen:

* Ge långsiktiga avsiktsförklaringar för hur nyttjandet av respektive fastighet ser ut (minst). Detta ger Solatum möjlighet att planera och utföra reparationer/underhåll och investeringar på bästa sätt.

* Att, för givande av möjligheter till samma goda förvaltning av kommunens egna fastigheter, föreslås att även förvaltaren ges denna information i de fall kommunen själva äger fastigheten.

* Att avsteg från indikerat nyttjande som medför ökade kostnader för Solatum ersätts.

Läs också: Män dominerar på vd-posterna i länet – här är bolagen som går mot strömmen