Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsele bio lägger ned

Det ideella engagemanget som under de senaste tio åren hållit liv i Långsele bio har sinat. Bolaget ska upplösas och om ingen annan vill driva biografen läggs den ned.

En epok går i graven när Långsele bio nu står under hot om nedläggning. I snart 70 år har den välbevarade lokalen, tidstroget inredd i 50-talsstil, varit ett nav för filmintresserade. Under senare år har man bland annat lyckats med bedriften att få flera världspremiärer till lilla Långsele.

Under de tio år som det lilla handelsbolaget drivit biografen har man genomfört den ena bedriften efter den andra. Förutom såväl Sverigepremiärer som världspremiärer har man haft fulla hus även när det gäller lokala filmsatsningar – till exempel filmen om Nicke, som visades inför en fullsatt biograf.

Men efter alla premiärvimmel, filmfestivaler, konferenser, renoveringar, teknisk upprustning och andra satsningar – så sent som i fjol fick man pengar från Filminstitutet för en ny filmduk – så har de ideella krafterna till sist sinat.

– Det känns tråkigt. Men kanske har vi gjort vårt, det kanske är dags att någon annan tar över, säger Leif Palmberg.

Digitaliseringen är en starkt bidragande orsak till att fundamentet för Långsele bio till sist vacklar. Handelsbolaget kan inte resa det kapital som behövs – cirka 700 000 kronor plus moms – för att digitalisera och utbudet av analoga filmer begränsas allt mer och i snabb takt.

Läs mer i fredagens Tidningen Ångermanland.