Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntan på att få bygglov – och snart sänks rotavdraget

/

Funderar du på att bygga med rot-avdrag? Då är det brått, efter årsskiftet kan reglerna vara ändrade – till det sämre.
Och krävs det bygglov kan det bli svårt att hinna. Flera kommuner i Ångermanland har längre väntetider just nu.

Annons

Enligt dagens regler kan villaägare och bostadsrättsinnehavare göra rot-avdrag med 50 procent på hantverkares arbetskostnader upp till maximalt 100 000 kronor för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden.

Men efter årsskiftet kan reglerna vara betydligt mindre gynnsamma.

Regeringen har i höstbudgeten lagt fram ett nytt förslag på rot-avdrag, där det sänks från 50 till 30 procent. Detta för att kunna satsa 3,2 miljarder på nya bostäder, såväl hyresrätter som studentbostäder som det råder brist på.

För den som vill hinna utnyttja fördelarna med dagens rot-avdrag, kan svårigheten att få tag i en ledig hantverkare sätta käppar i hjulet.

Arbeten som kräver bygglov kan också ge problem. Två av fyra kommunerna i Ångermanland säger att väntetiderna på bygglov just nu är längre än normalt.

Stina Fahlgren är enhetschef på Örnsköldsviks kommuns byggenhet.

– Vi har fått in ovanligt många ansökningar om bygglov i höst, efter sommarruschen från april till augusti.

– Nu har vi en höstrusch också, det har vi inte haft tidigare år. Därför kan väntetiderna bli lite längre, men inte lika långa som på sommaren.

Normalt är det fem personer i Örnsköldsvik som handlägger bygglov.

– Vi har varit fyra under två veckor nu på grund av att folk slutat och att nya ska börja. Det har blivit ett glapp där.

– Men det har varit väldigt lyckosamt för oss att vi fått fatt i folk som har kunnat börja med så kort varsel.

Har ni handläggare så det räcker?

– Det är en speciell situation nu, eftersom vi precis flyttat till ett nytt kontor här i Kronan. Det har påverkat våra väntetider.

– Vi har fortfarande långa väntetider, men vi räknar med att vi ska hinna ikapp under vintern.

I Kramfors har man inte sett någon speciell ökning av antalet bygglovsansökningar i höst.

– Nej, däremot har vi haft en liten ökning över hela året jämfört med de två åren innan, säger Siv Sundström, förvaltningschef för kommunens miljö- och byggförvaltning.

Är ni tillräckligt många för att hinna med?

– Nej, vi är underbemannade. Det påverkar handläggningstiderna som är längre än normalt. Vi kommer inte kunna leverera snabba ärenden, vi har många ansökningar på kö.

I Härnösand har man inte märkt av någon ökning av bygglovsansökningar.

– Det har inte varit någon rusch i höst. Man får väl anta att de rotjobb som görs inte har krävt bygglov, säger Thomas Lindström, kommunens verksamhetsledare för bygglov.

Har ni nog med folk på bygglovssidan?

– Med den ärendenivå vi normalt har på hösten så hinner vi med att hantera byggloven. Det är betydligt jäktigare på våren.

Matti Heino, avdelningschef på Sollefteå kommuns plan- och byggavdelning, säger sig inte heller ha märkt av någon skillnad på antalet bygglovsärenden efter regeringens förslag.

– Men många rot-jobb kräver ju inte bygglov. Däremot har vi märkt att det blivit svårare att få tag på hantverkare, så många verkar passa på nu innan årsskiftet.

Räcker den personal ni har på bygglovssidan?

– Ja, vi hinner med de ärenden vi har. Vi har legat ganska bra till ett tag nu, vi har ett snitt på fem veckors handläggning.

Annons