Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre köer i vårdstrejkens spår

Högre skatter och längre vårdköer kan bli effekter av vårdstrejken som nu dragit igång.
Den nämnd som ska avgöra om strejken är samhällsfarlig har ännu inte fattat några beslut i frågan.

Klockan tolv på måndagen sattes de röda strejklapparna upp på sjukhus runt om i landet. Den direkta effekten blev ett antal stängda akutmottagningar.

Men strejken orsakar också ett stort antal inställda operationer. På Länssjukhuset i Halmstad har exempelvis hundratalet planerade operationer ställts in i veckan och på Varbergs sjukhus ytterligare ett 40-tal.

Ungefär 1 000 av de 3 500 sjuksköterskorna som varslats om strejk har ännu inte kunnat börja strejka eftersom arbetsgivarna anser att det skulle innebära en samhällsfara.

Under måndagseftermiddagen har en central nämnd sammanträtt och diskuterat frågan. Nu vill nämnden att de lokala parterna ska komma till ett möte på onsdag eftermiddag.

- Vi uppmanar dem också med betydande eftertryck att så långt som möjligt lösa de här frågorna sinsemellan, säger landshövding Mats Svegfors som leder nämnden.

Om vårdfacket sedan lyckas i sin kamp för relativt sett rejäla påslag får det också effekter på landstingens ekonomi.

- Antingen tvingas man kompensera med högre skatter eller dra ner på verksamheten, säger statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén, som betonar att han inte tar ställning i konflikten.

- Det är inte rimligt att en person som jobbat här i 20 år och som har minst en treårig akademisk utbildning ska gå i pension med 22 000 i slutlön. När vi berättar det för folk, så tror de inte att det är sant, säger Mariga Tenggren på Vårdförbundets avdelning 11 i Göteborg.

Om man inte kommer överens går även Västernorrland ut i strejk den 5 maj.