Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långloppis i Nordmaling

Det annonserades i ortspressen om loppis mellan Ava och Mo i Nordmalings kommun. Första lördagen i september bjöd på strålande väder och förutsättningarna väderleksmässigt var därmed ypperliga för ett sånt arrangemang efter gamla riks 13.

Efter den cirka två mil långa rutten stod åtminstone ett 30-tal loppisar utplacerade. Allt vad som kunde finnas i bodar, hem och ladugårdar var utställda till försäljning och det gick inte att se annat än en god köplusta. Allt detta i en fager natur efter den gamla riks 13.

Om man nu inte var ute för att fynda, så förde ändå arrangemanget en annan god sida med sig. Ett stycke norrländsk landsbygd i sin prydno exponerades efter sträckan. Bygden är en ren uppvisning på kulturellt arbete och bevarande av en svunnen jordbruksbygd. Stora arealer väl bärgade innan hösten, gårdarna är stora med ladugårdar och uthus underhållna till färggranna boningar i svensk kulturmark. Så blev jag inte rik på fynd, så var upplevelsen av detta Nordmalings område en rejäl behållning i kombination med gamla grejor till påminnelse från hus som sett andra tider. Tack för uppvisningen!

Gunnar Fredriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel