Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsvinnaren bakom SM-spåren

/
  • Anders Larsson, Vasaloppvinnaren som tidigare tävlade för Bondsjöhöjdens IK, har en stor del i SM-spåren på Gammlia i Umeå.

Anders Larsson, Vasaloppsvinnaren tidigare tävlande för Bondsjöhöjdens IK i Härnösand, har del i banorna som körs under SM på Gammlia i Umeå.

Annons

– Vi fick rejält utslagsgivna banor. Många tyckte att det var lätta banor när de finåkte i träning, men de var rejält trötta efter att ha tävlat i dem.

När Anders Larsson var aktiv tränade han mycket i det här området.

– Jag tävlade där också vid några tillfällen. Och det var här som jag började fundera på hur man skulle få till banorna att bli tuffare och mer tävlingsmässiga.

Larsson gillade att vara i Gammliaskogen.

– Det är ett trivsamt platåberg där man kunde köra långa intervaller. Många backar startar brant, de planar visserligen ut, men du får långa intervaller med hög puls och belastning.

Han såg möjligheterna till att kombinera olika stråk för att få lite längre och mer utslagsgivande banor.

– Banorna nu är modifierade ytterligare sedan jag kom med mina idéer.

När IFK Umeå fick SM 1996 tog klubben kontakt med Anders.

– De hade hört att jag hade vissa idéer om Gammlia och ville se om det fanns något alternativ till Umåkerterrängen som tidigare använts i tävlingssammanhang.

Hans funderingar handlade inte bara om att få till tävlingsmässiga skidspår utan även om hur man skulle kunna ordna publikspår och promenadområden.

– Allt blev dock inte verklighet. Det handlade om att göra så små ingrepp som möjligt i naturen. Jag hade bland annat hittat en lösning för en 16,7 kilometersslinga som över tre varv blev en bra femmil.

Han kommer att följa SM på hemmaplan i Umeå där Anders Larsson bott sedan 1984. Numera jobbar han som samhällsbyggnadsingenjör efter sina tidigare juridikstudier.

– Nuförtiden åker jag inte skidor så mycket. Tidigare var jag vallare under Per Elofssons aktiva tid i IFK Umeå. Det skulle ha varit kul att vara aktiv nu, jag tror att sprint hade varit perfekt för mig.

Själv har han inte så mycket kontakt med sina gamla skidkompisar. Han var i alla fall på Thomas Wassbergs 50 års kalas.

– Där var säkert fler OS- och VM-medaljörer än under idrottsgalan, säger Larsson och skrattar.

Det är som Vasaloppsvinnare Anders Larsson blir mest hågkommen. 1987 spurtade han ner Örjan Blomqvist. Då var det minus 25 grader vid starten och till och med ner mot minus 34 grader i något köldhål. Men vid målet i Mora var det tio-tolv grader.

– I Evertsberg bestämde jag och Örjan för att ta en kisspaus. Vi bestämde oss också för att rycka sönder fältet. Först var vi ett femtontal åkare, men de föll i från en efter en och in mot centrala Mora gjorde jag segerrycket. Den dagen kände jag mig också i kanonform och trodde på bra chans att vara med i toppen.

Anders Larsson var också med i OS Sarajevo 1984 och har ett par individuella SM-medaljer.

Mer läsning

Annons