Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dagars världcuptävlingar – Sollefteå testas på allvar inför VM 2017

/
  • Sverige är i framkant vad gäller rullskidåkning. Det visade sig både på fjolårets VM i Val di Fiemme samt i årets världscuppremiär i Kroatien.
  • Sollefteå Skidor tog genom Jenny Solin och Britta Johansson Norgren ett silver när SM i sprintstafett avgjordes i Norrköping för en månad sedan. 

I dag brakar det loss – för-VM i rullskidåkning i Sollefteå med drygt 60 åkare fördelat på tio nationer.
Tredagars-tävlingarna inleds med en publikvänlig sprint nere i centrum.
– Vi kör tävlingen som en "vintersprint" med kval och efterföljande finalheat, men med bara fyra åkare i varje heat, avslöjar generalsekreteraren för tävlingarna, Mia Karlsson. 

Annons

Arrangören Sollefteå Skidor IF har jobbat dygnet runt den sista veckan för att få till ett bra arrangemang runt för-VM (tillika deltävling i världscupen).

För det är en stor apparat att hantera. Funktionärerna är faktiskt bra många fler än de aktiva.

– Ja, vi har drygt 100 funktionärer i gång under fredag-söndag. Men just det faktum att vi kan få ihop så många som är beredda att jobba för en sådan här sak här i Sollefteå är ju vår stora styrka, menar Karlsson som hoppas att gemene man passar på att ta del av tävlingarna.

Eftersom två av tre tävlingar körs i centrum blir det lätt för sollefteåbor med flera att uppleva den här sommarvarianten att den klassiska längdskidåkningen på nära håll.

Första tillfället ges redan ikväll då det körs sprint i fri stil med start och mål på Sollefteå Camping på Risön.

– Det blir samma upplägg som sprinttävlingarna på snö. Först ett tidskval och sedan blir det heatkörning utifrån de listorna, berättar generalsekreterare Mia Karlsson.

Lördagens tävling körs i form av en masstart där åkarna först kör ett antal varv på en bana där åkarna tar sig fram och tillbaka över Ångermanälven via de två broar som finns ovanför respektive nedanför kraftstationen. Det innebär dock att man kommer att stänga av stora delar av centrala Sollefteå under lördagens tävlingar.

– Själva målet är dock beläget uppe på Hallstaberget, så det blir verkligen en tuff avslutning för åkarna, berättar Mia Karlsson som hoppas att Sollefteåborna har överseende med den begräsande trafiksituationen under några timmar.

Tävlingarna avslutas på söndagen med ett individuellt lopp i fri teknik på Hallstabergets populära rullskidsbana. Den erbjuder flera fina publikplatser där man kan se åkarna flera gånger om under loppet.

Efter de inledande världscuptävlingarna i Kroatien är det mycket svenskt i toppen av de olika klasserna. Ja, det är faktiskt så att tre av fyra ledarvästar kommer att bäras av svenska åkare.

Herrklassen leds av Robin Norum, damklassen av Sandra Olsson och herrjuniorklassen av Markus Fredriksson. Med tanke på den svenska majoriteten i startlistorna är det nog ingen vågad gissning att den svenska dominansen kommer att hålla i sig.

Arrangerande Sollefteå Skidor har själva ett par riktigt intressant namn från föreningen på startlinjen i form av Britta Johansson-Norgren, Jenny Solin, Fredrik Andersson och Frida Karlsson. Dessutom kommer sollefteåborna Jörgen Brink och Evelina Settlin, tävlande för Delsbo respektive Hudiksvalls IF, till start.

FOTNOT. Rullskid-VM 3-6 augusti 2017, sammanfaller mycket lägligt med 100-årsfirandet av Sollefteå som stad.

----

TV: Stafettsilver i SM för Sollefteå IF – Johansson Norgren om den tuffa citybanan: "Det är lite läskigt"

Läs mer: Stockholmsungdomar väljer att satsa på sommarskidskola i Sollefteå

Läs mer: Tvist med markägare: Kommunen kan tvingas riva upp delar av rullskidbanan

Mer läsning

Annons