Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkare än någonsin

/
  • Satsningen inför den kommande säsongen är i full gång för Fredrik Lindström. Till veckan åker han, på nytt, till Obertillaich tillsammans med landslaget för ett nytt barmarksläger. Därefter är det

– Man gör inte längre lika stora framsteg som när man var yngre, men det går framåt. Jag är i gott skick.
Det säger Anundsjö skidskyttestjärna Fredrik Lindström, som nyligen har genomgått flera tester inför säsongen.

Annons

Det är mindre än två månader kvar till säsongsstart för landslagets skidskyttar. I vanlig ordning är det världscuppremiären i Östersund som är först ut och åkarnas förberedelser är i full gång.

För drygt två veckor sedan landade Fredrik Lindström hemma i Östersund efter ett två veckor långt barmarksläger i österrikiska Obertillaich.

Sedan dess har han haft ett flertal tester på schemat. Varje vår och höst genomgår landslagsåkarna tester vid NVC, Nationellt Vintersportcentrum, i Östersund. Det handlar om bland annat styrka, spänst, syreupptagning och kroppssammansättning.

– Jag har gjort tester här ända sedan jag gick på gymnasiet, så det har samlats in en hel del data vid det här laget. Det är alltid intressant att se hur pass stora framsteg man har gjort, säger Lindström och fortsätter:

– När man var yngre och ökade träningsmängden mycket kunde man få stora resultat, men det blir mindre och mindre för varje år.

Hur känns det?

– Det får man köpa. Och så länge det pekar uppåt är det positivt. Mina tester nu är de bästa jag har gjort någonsin. Jag har ju också klarat mig ganska bra på det jag har uppnått hittills.

Lindström – som numera är ett etablerat namn i världstoppen – har inte minst förbättrade resultat i det så kallade V02 Max-testet, vilket är ett syreupptagningstest som heter duga.

I stort går det ut på att under fem till sju minuters tid nå maximal ansträngning på ett rullband, och på så sätt mäta kroppens syreupptagning. I skidåkarnas fall används rullskidor, och för att ta sig "ända in i kaklet" ökar lutningen och hastigheten på bandet successivt.

– Man måste tagga till på förhand, så att man är beredd. Det blir en rejäl smärta, men trösten i det hela är att det är under en ganska begränsad tid – även om det känns som att tiden går väldigt långsamt mot slutet...

Det är plågsamt, men nyttigt. Testerna är en viktig del i den fortsatta satsningen mot medaljerna, både i världscupen och på de stora mästerskapen.

OS, till exempel.

Mer läsning

Annons