Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettlaget ett allt större OS-hopp

Fredrik Lindström sköt bort segerchanserna – men Sveriges skidskytteherrar slutade ändå fyra i en stafett med flera glädjeämnen.
Drömmen om en OS-medalj känns mer och mer realistisk.
– Det känns som att det är dags, säger Björn Ferry.

Annons

Inför det stående skyttet på tredjesträckan i Ruhpolding låg Sverige tvåa bakom Tyskland. Erik Lesser bommade tidigt och det gick ett sorl genom den stora hemmapubliken. Fredrik Lindström hade plötsligt chansen att föra upp svenskarna i ledning – men tog den inte.

– Jag blev lite taggad när jag hörde att tysken missade i början av sin serie, och jag började bra. Sedan släppte jag tyvärr iväg det, säger Lindström.

Tre bom ledde till tre extraskott, och när det sista missades innebar den en kostsam straffrunda.

– Jag satte ju de två första, sedan slår det en vilken skillnad det blir om jag sätter den här eller bommar den. Och jag var inte riktigt hård i skallen den här gången.

Segerchanserna försvann med straffrundan och Sverige blev till slut fyra. Men torsdagseftermiddagens stafett var framför allt ett lopp som gav flera positiva besked inför OS.

Tobias Arwidson visade på startsträckan att han sannolikt är den som får komplettera trion Ferry, Lindström och Carl Johan Bergman i Sotji. Den snabbskjutande 25-åringen tappade trots fyra extraskott bara 25 sekunder på täten.

– Jag kände mig pigg och taktiken funkade bra. Även på sistarundan drog jag ifrån fransmannen (Alexis Boeuf), säger Arwidson, som hyllades av lagkamraterna.

– Det här är det klart bästa han har gjort i världscupsammanhang. Det måste det vara, säger Ferry.

Ferrys andrasträcka var ytterligare något att glädjas åt för svenskarna. 35-åringen kände lite efterlängtat klipp i benen och bommade dessutom inte ett enda skott.

– Det var ett riktigt bra lopp, nog det bästa på två år. Jag åkte ensam alla varven och skapade farten, och det kändes som att jag hade bra tryck. Även om jag var lite krokig sista minuten, säger Ferry.

Medaljchanserna i OS?

– Vi har alltid varit en outsider, rankad femma-sexa inför OS. Nu känns det som att vi är ett hack högre. Chansen är större än den har varit tidigare, och vi har ju varit fyra två OS i rad.

Efter Lindströms straffrunda fick Carl Johan Bergman den svåra uppgiften att jaga på slutet. Österrike spurtslog Tyskland med en tiondels sekund, och där bakom gjorde Bergman ytterligare en bra svensksträcka och gick i mål 25 sekunder senare. Sverige har nu blivit 2–4–4 i vinterns stafetter.

– Förut har vi både vunnit och varit långt ner, men nu är vi stabila. Vi har medaljchans i OS, och då åker vi dit för att ta medalj. Det är jätteskönt att veta att det är realistiskt, säger Bergman.

Mer läsning

Annons