Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marika Sundin öppnade i ett VM-medaljtempo

/

Efter en tredjedel av damernas U23VM-lopp över 10 km klassisk stil låg Sollefteås Marika Sundin på bronsplats.

– Det var ingen monsteröppning utan det kändes kontrollerat, men sedan blev det tvärjobbigt, säger Marika själv via telefon från Val di Fiemme.

Annons

Sollefteå Skidor IF:s Marika Sundin fick en fin start på U23-VM genom femteplatsen i onsdagens sprint.
Formen fanns alltså där – och därför satsade Sundin offensivt i inledningen av torsdagens millopp.
– Jag kände mig pigg i kroppen innan start och därför körde jag efter min målsättning att ta en medalj härnere. Jag gjorde dock ingen monsteröppning utan det kändes kontrollerat.
Vid de första tidskontrollerna (2,3 km och 3,3 km) låg hon trea bakom suveräna norskan Martine Ek-Hagen när alla passerat.
Tidsdifferensen under den kilometern växte dock från 6,7 sekunder till 20,5 – och strax innan varvning var Marika fyra, drygt 28 sekunder efter norskan.
Tendensen att hon tröttnade accentuerades under det andra varvet och vid 7,4 km var Sollefteå-åkaren inte längre topp-10.
– Det var ändå skönt att se att hon spände bågen för att nå en ny topplacering, men föret var trögt i dag och hon orkade tyvärr inte hela vägen, summerade förre landslagsåkaren Mathias Fredriksson, för dagen expertkommentator hos SVT.
Marika håller med i skidexpertens analys.
– Det var verkligen ett lurigt före idag. Det var framförallt svårt att veta när man skulle köra i spåren och när man skulle vara utanför, det växlade väldigt mycket. Nu hamnade jag fel några gånger och gick mig sedan stum i en av backarna, berättar Marika.
– De är mycket brantare än de verkar på teven, försäkrar hon och medger att hon kände av urladdningen på VM-sprinten dagen före som gav en femteplats.
– Jag fick väldigt kort vila mellan semifinal och final och brände nog lite väl mycket energi där...
Marika Sundin slutade på en 13:e plats, nära 1,5 minut efter världsmästarinnan Martine Ek-Hagen. Maria Nordström slutade på plats 18, Evelina Settlin 24:a och Julia Svan blev 29:a.
U23-VM i Val i Fiemme avslutas med en skiathlon-tävling över 15 km på lördag – och Marika spänner bågen på nytt.
– Jag har inte avskrivit drömmen om att ta medalj på det här U23-VM:et. Skiathlon brukar passa mig och får jag bara till första delen så jag får självförtroende... ja, då kan det gå riktigt bra på lördag, hälsar Sollefteåkaren.
Tävlingarna i Italien fortsätter under fredagen med juniorernas klassiska lopp med bland annat nolaskogsaren Simon Lagesson på startlinjen.

Mer läsning

Annons