Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa arbetsdagar i vallatältet

/

Sollefteås Marika Sundin var bedrövad efter SM-premiären.

– Man har haft betydligt bättre dagar här i livet. Det var jobbigt att över huvud taget ta sig igenom loppet, suckade hon i målfållan.

Annons

Marika hade 14:e bästa tiden och hade mer än 2 minuter och 20 sekunder upp till prispallen.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände eller vad det beror på. Tidigare i veckan har jag känt mig i bra form men i dag blev ingenting rätt. Det fanns inget power alls, fortsatte Marika.

Det gick inte att skylla på dåliga skidor heller:

– Absolut inte, påpekade Marika och det för den här artikeln in på Sollefteås vallateam som står högt i kurs ute bland skidfolket i landet.

Under SM i Umeå är det chefsvallaren Peter Jönsson som assisteras av Stefan Mohlin och Fredrik Uusitalo. De har hyrt ett av flera vallatält och där är det inte en vanlig arbetsdag från 07.00 till 16.00 som gäller, utan här får man lägga till några timmar ytterligare. Alla dagar.

– Första delen av dagen ägnar man åt skidor som ska användas under tävling samma dag. Efteråt får vi tillbaka dem och vi får åkarnas röster hur de fungerade.

– Därefter rengör vi dem och lägger på ett skydd för att sedan påbörja förberedelserna med skidor inför nästa tävlingsdag.

Alla skidor anpassas individuellt efter åkarens önskemål. Fästet är i princip detsamma, men glidet kan variera väldigt mycket.

– Det är inspirerande att försöka få fram så bra skidor som möjligt och bästa betyget är när åkarna är riktigt nöjda efteråt.

Robin Bryntesson, 29:e i sitt första skiathlonlopp över huvud taget som senior, ger Sollefteås toppbetyg:

– Här pratar vi om toppklass, säger han. De kan verkligen sitt jobb och gör det bra tävling efter tävling.

Det var inte många från distriktet som var i farten i SM-spåren i skiathlonloppet utan det blir betydligt fler under resterande tävlingsdagar. Men vi kan i alla fall delge de lokala resultaten som förutom de nämnda var Julia Jansson Sollefteå 25:a, och Julia Nyström Nordingrå 38:a.

I herrtävlingen som vanns av Marcus Hellner var det bara Bryntesson med från distriktet. SM fortsätter med stafetter under fredagen.

Mer läsning

Annons