Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Färre åkare från varje nation i världscupen – för att begränsa den norska dominansen

Nu ska den norska dominansen i längdvärldscupen begränsas. Internationella skidförbundet har tagit ett beslut om att max sex åkare från samma land får ställa upp i världscuptävlingarna under kommande säsong.

Annons

Vi har tidigare berättat om förslaget, som syftar till att begränsa den norska dominansen i längdsporten.

– Sverige har skickat in ett förslag på hur man ska ändra kvoterna runt världscupen så att ett land inte ska kunna starta med 23 åkare, som Norge kan göra på hemmaplan ibland. Det är många länder som har olika förslag och det har varit en diskussion under två år, sade Sveriges förbundskapten Rickard Grip tidigare i juni.

Läs också: Norges dominans i skidor begränsas – antalet aktiva blir färre

Nu har Internationella skidförbundets (Fis) tagit beslutet som medför att antalet åkare från varje nation som får vara representerade under kommande års världscuptävlingar minskas från åtta till sex per tävling. Undantaget är mästare i världs- och kontinentalcuper.

Rickard Grip tycker att regeländringen är rimlig, men säger också till SVT Sport att han är tveksam till om den norska dominansen kommer att brytas i och med regeländringen.

– De är ju en extremt stark nation, men på hemmaplan har de kunnat ställa upp med 22 åkare. Det har blivit en lite skev bild, säger Grip till SVT.

Norges dominans i världscupen begränsas enligt det beslut som FIS nu har fattat.

Läs också: Dyr nota för Svenska skidförbundet i Cancún – kostar flera hundra tusen: "Speciellt"

Samtidigt står det klart att nästa säsongs Tour de Ski kommer att inledas i schweiziska Val Müstair på nyårsafton. Avslutningen sker i italienska Val di Fiemme 8 januari.

Läs också: Johan Olsson är en av årets sommarvärdar: "Kan bli något avslöjande"

Mer läsning

Annons