Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla glödhet i SM

/
  • Charlotte Kalla utklassade alla i Skiathlon tävlingen som inledde SM på skidor i Umeå. Hon vann med 1 minut och 47 sekunder och visade OS-form. Foto: Jonny Dahlgren

Först kom Charlotte Kalla.

Sedan kom ingenting, och ingenting, följt av Maria Rydqvist och Sofia Bleckur.

Annons

Sveriges särklassigt bäste skidåkare på damsidan Charlotta Kalla visade OS-form när SM-veckan i Umeå inleddes med Skiathlon.

– Jag hade bra tryck i åkningen i både klassiskt och fristil, och höll ett jämnt tempo genom hela loppet. Det var som att veva in ett snöre, kommenterade Charlotte Kalla sitt guldlopp.

Charlotte Kallas 14:e SM-guld i karriären blev en imponerande uppvisning från start till mål. Hon satte sin prägel på loppet direkt och redan i den första uppförslöpan precis utanför stadion hade Kalla en lucka på flera meter ned till bakomvarande konkurrenter.

– Jag ville göra mitt eget lopp och brydde mig inte varken om konkurrenter eller tidsmarginaler. Det viktiga var att det kändes bra för mig.

Konkurrenterna såg bara ryggtavlan på Charlotta Kalla i början av loppet. Sedan var hon som bortblåst i spåret och i mål var hon förkrossande överlägsen.

Eller vad sägs om en segermarginal på 1 minut och 47 sekunder.

Tala om utklassning och det är bara Charlotte Kalla som kan vara så här överlägsen av de svenska damerna i ett nationellt mästerskap.

Men som sagt, tidsmarginalen ned till Maria Rydqvist och Sofia Bleckur som kom i mål långt efter att Kallur klätt på sig varma överdragskläder var ingenting som vår svenska världsstjärna reflekterade över.

Att Charlotta Kalla är så pass överlägsen sina konkurrenter kan man se med två ögon. Det är bra ur den aspekten att avståndet måste vara stort för att det ska kunna bära långt i en kommande olympiad. Däremot är det inte lika positivt att vi inte har fler än Kalla som kan hålla den här nivån.

Förbundskaptenen Rikard Grip var självklart på plats i Umeå och drog på smilbanden när Kalla kom på tal:

– Ett väldigt bra lopp av henne. Tidigare har hon haft lite problem i övergången från klassiskt till fristil. Men det märkte man ingenting av idag utan hon hade bra rytm i åkningen hela vägen.

Mer läsning

Annons