Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Händelserik månad för Niclas Grön

/
  • Finske landslagstränaren Niclas Grön från Örnsköldsvik hoppas på framgångar i OS. Foto: JONNY DAHLGREN/ARKIV

Finländska skidåkare var på ett veckolångt träningsläger i Örnsköldsvik i somras.
– Örnsköldsviksluften och terrängen har gett resultat, säger finske landslagstränaren Niclas Grön som kommer att vara i Sotji ofta den närmaste månaden.

Annons

Två av de tre som deltog på lägret i Ö-vik fick en OS-biljett, sprintåkarna Martti Jylhä och Anssi Pentsinen. Mattias Strandvall misslyckades.

– Grabbarna var imponerade över de fantastiska träningsmöjligheterna och terrängen som finns i Örnsköldsvik, säger 42-årige Niclas Grön.

Niclas Grön anslöt sig till den finska OS-truppen i torsdags.

– Vi kör de sista förberedelserna inför avresan till Sotji 7 februari. Vi ligger på hög höjd. OS-invigningen är samma dag som jag anländer med truppen till OS byn.

I söndags kördes den sista världscuptävlingen innan OS. Juho Mikkonen var bäst av finländarna i sprinten med en tionde plats.

20 februari åker Niclas Grön hem till Ö-vik igen.

– Det för att ladda batterierna, för nio dagar senare åker jag tillbaka till Sotji där mitt uppdrag är att vara idrottsansvarig för alla våra svenska Paralympier.

Grön har fungerat som förbundskapten vid två Paralympics och basat för skidåkarna och skidskyttarna.

Niclas Grön började sitt uppdrag i Finland 2010 då han blev huvudtränare för A-landslaget. Grön har varit en del av Magnar Dalens ledarteam i Finland i flera år.

Grön var tidigare tränare för det svenska utvecklingslandslaget. Han bidrog till att utveckla åkare som Hanna Falk, Hanna Brodin, Magdalena Pajala och Jens Eriksson.

Härnösandsfödde Niclas Grön var under flera år elitansvarig för Sollefteå SK.

Mer läsning

Annons