Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets vård är sämst i landet

Västernorrland har klättrat uppåt i tre års tid.
Plötsligt rasar det och landstingets vård rankas nu sist av alla i hela landet.
– Det är pyttesmå skillnader, säger Jacomina Beertema (M).

Annons

2011 låg Västernorrland på plats 20 i den här rankningen som Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen gör varje år.

Året efter lyfte länet till plats 15 och i fjol till plats 8. Årets bästa julklapp, tyckte Jacomina Beertema ()M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

I år när 176 olika indikatorer som mäter hälsa och vård på flera sätt vägs samman sjunker Västernorrland till botten, 21: a och sämst i Sverige.

– Det blev inte samma julklapp den här gången. Men det är väldigt små skillnader mellan landstingen jämfört med tidigare, kommenterar Jacomina Beertema.

– Så jag är inte så pessimistisk. Jag tror vi kan studsa tillbaka igen.

– Kom också ihåg att de här siffrorna är från 2013. Då vet vi att vi låg illa till vad gäller cancervård och i synnerhet tjocktarmscancer.

– Vi har gjort väldigt mycket efter det för att få bukt med de långa köerna inom cancervården, den andra strålkanonen inte minst.

Goda sidor i Västernorrland som rankas högt är förlossningsvård, kvinnosjukvård och HIV.

Näst sist rankas länet inom ögonsjukvård och cancer. Absoluta bottennoteringar gäller för psykiatri, reumatoid artrit och medborgarnas förtroende.

Jacomina Beertema menar att media har stor skuld på den sista punkten.

– Särskilt i södra delen av länet avmålas vården som något alldeles förskräckligt som går över styr när som helst. Detta är lokala mediers fel. Jag tror att förtroendet för vården är större i Ångermanland, säger hon.

Är inte dina fyra år ett misslyckande?

– Nej, hade det varit stora skillnader hade jag klätt mig i säck och aska. Men jag har goda förhoppningar att siffrorna för 2014, vårt sista år, kommer att bli bättre.

Nu tar en annan majoritet över. Vad ska de göra åt det här?

– Allra viktigast är att fortsätta med länsklinikprocessen. Indelningen är klar. Fackliga förhandlingar återstår. Detta är en kulturförändring.

På fredagen sätter du punkt med sista mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hur känns det?

– Det känns bra trots sistaplatsen. Vi kör ända in i kaklet med ärenden. Vi har gjort otroligt mycket på de här fyra åren. Jag är jätteglad över allt vi lyckats åstadkomma.