Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets äldsta fångstgrop hittad

Västernorrlands äldsta kända fångstgrop har hittats i Åkroken, vid gränsen mellan Kramfors, Sollefteå och Härnösands kommuner. Fångstgropen är ungefär 6 000 år gammal. Gropen blev undersökt efter att ha skadats av SCA under skogsarbete.

Som så många gånger tidigare blev både fångstgropssystemet och ett antal urgamla boplatser i samma område förstörda vid markberedning inför en plantering, ett brott mot kulturminneslagen.

Från länsstyrelsens sida beslutade man sig ändå för att inte göra någon åtalsanmälning, däremot drev man igenom att det skulle hållas en kurs för entreprenörerna på platsen. Likaså att de skadade fornminnena skulle restaureras så gott det gick.

- Vi hade bland annat exkursioner för att visa hur fornminnen och kulturhistoriska objekt kan se ut och diskutera framtida rutiner för att minska risken för liknande händelser säger arkeologen Ola George på Murberget som höll i projektet praktiskt.

Fångstgropsystemet är 700 meter långt och ligger som en avspärrning mellan två berg vid Spångsjöarna, där det troligen passerat många älgar som våra förfäder försökt fånga i groparna.

- De visste mycket väl redan på stenåldern var älgarna passerade och vad jag begriper finns det mycket älg i området än i dag.Läs mer i tisdagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92